Delen

01 november 2019 00:00 door Serge Dalhuysen in Vakkennis

Serge | Mijn ervaring met anabolen en zijn deze gevaarlijk?

Serge Dalhuysen schrijft openlijk over zijn ervaring met anabolen. Hij komt er voor uit dat hij dit ook weleens heeft gedaan, maar moedigt dit absoluut niet aan. Hij heeft een superleuk stuk geschreven over de tijd waarin anabolen net zo hót waren als nu.

Serge: Ik kwam voor het eerst in aanraking met anabole steroïden toen ik een jaar of 12 was. In een sportschool in Rotterdam. Wat ik me herinner is mannen zo groot als gebouwen. Serieus Schwarzenegger formaat.

Wat me vooral opviel was niet alleen hoe groot en gespierd ze waren, maar vooral hoe slecht ze bewogen, meer een soort van schuifelen. Ze waren ook altijd aan het hijgen die mannen, ook als ze niet aan het trainen waren.

Er was een speciaal hok afgemetseld waar ze ter plekke konden prikken. Ook de speciale kleding herinner ik me nog en het feit dat iedereen shakes dronk.

Na 1 zo’n shake had ik de rest van de dag geen honger meer, ik was 12 en broodmager. Een random opmerking van 1 zwaargewicht tegen de ander herinner ik me nu nog. ‘De kuur slaat niet aan want ik pis nog geen bloed.’

Twee jaar later, ik was 14 en mocht naar binnen bij de sportschool in het dorp waar mijn ouders naar toe waren verhuisd. Er was 0 kennis en informatie beschikbaar dus ik had 2 boeken op de kop getikt. Eentje van Arnold Schwarzenegger en eentje van Franco Columbo. Van het boek van Arnold weet ik nog 3 dingen. 1. Dat de schema’s voor mij als 14 jarige natural novice vrijwel onuitvoerbaar waren, ik had soms een week spierpijn van een half schema, niet fijn dus.

2. Verder was Arnold heel duidelijk over eten: Zorg dat je NOOIT honger hebt als je spierballen wil kweken. Nou, die opmerking is mijn relatie met voeding niet ten goede gekomen. 3. En Arnold beschreef een situatie waarin hij op een treinstation in Oostenrijk ad random ruzie zoekt met Griekse gastarbeiders. Typisch gevalletje anabolen weet ik nu.

Van het boek van Franco weet ik nog de volgende zin: Als je na 5 a 6 jaar consequent trainen niet meer verder komt, praat dan met de sportschoolhouder over anabole steroïden. Het waren de jaren ’80 en de boeken waren uit de jaren ’70.

Mijn sportschoolhouder was een oude bokser die zware shag rookte aan de bar. ‘Ik rook al vanaf dat ik 9 ben Serge weet je waarom?’ ‘Nou, waarom Nico?’ ‘Omdat ik het lekker vind Serge.’

Dat was ongeveer het niveau, en Nico leerde me zo ongeveer alles fout aan qua trainen, bewegen en voeding. Nico begon na een paar jaar te zeuren of ik niet een wedstrijd wilde doen en of ik geen kuurtje wilde pakken.

Dat was allemaal een ver van mijn bed show, ik had daar totaal geen oren naar. Ik vond hard trainen leuk, maar ik vond hard feesten (niet op een spaatje) en hard werken net zo leuk. En ik had helemaal geen zin om zo te hijgen en te schuifelen of nog harder te trainen. Dus ik weigerde het aanbod van Nico beleefd.

Fast Forward, ik ben 30 en ik heb zo ongeveer alles wat God verboden heeft qua genotsmiddelen gebruikt behalve anabole steroïden. En een vriend slash trainingsmaat vraagt of wij dat niet eens zouden moeten proberen. En ik denk, waarom niet? Ik heb alles al in mijn lichaam gepropt wat slecht is en overleefd. Waarom zou ik geen doping proberen?

Mijn eerste anabolendealer, ik zal hem Kees noemen, had een sportschool in hartje Rotterdam. Een sportschool waar je aan moest bellen en dan keek er iemand van achter het gordijn wie er aan de deur stond. Dan ging het slot eraf, mocht je binnen komen en ging het slot er weer op.

Er waren geen vrouwen behalve de vrouw van Kees achter de bar. De apparatuur leek in de middeleeuwen gelast en gemaakt voor krijgers. De legpress had 2x zoveel plaatjes als de legpress in mijn sportschool en er liepen alleen maar kasten rond.

Bodybuilders, powerlifters en ander dergelijke formaat xxxl. Als er tijdens een squat met tighonderdkilo een ader in je neus knapte en het bloed zat op de muur dan was dat extra bonuspunten.

Kees was heel duidelijk:’ Mot je luistere, ik zeg het maar 1x anabole zijn dus hartstikke slecht voor je. Zo hebben we dat gehad. Wat mot je hebben?’ Toen ik later aan Kees wel eens advies vroeg dan was zijn oplossing altijd voor wat voor probleem dan ook meer anabolen.

Mijn lichaam reageerde extreem goed op de cocktail en binnen no time paste ik niet meer in mijn kleren. Wat ik won aan spierkracht en volume mocht ik inleveren qua conditie. En zodra ik stopte, kwam mijn conditie weer terug en de gehuurde spiermassa nam weer af.

Mijn gedrag veranderde, maar daar was ik me zeer bewust van. Ik probeerde alle emotie en agressie te kanaliseren richting de sportschool en conflicten zoveel mogelijk te vermijden. De extra spieren waren welkom, maar het gehijg en gevreet en het ontembare libido vond ik knap lastig. Ik was dan ook altijd weer blij en opgelucht om na een week of 6 a 8 weer te stoppen.

Fast forward 2019. Ik heb de afgelopen 10 jaar geen drank of drugs gebruikt en geen medicatie misbruikt maar van tijd tot tijd prikte ik nog wel eens in mijn bil. In diezelfde tijd zag en zie ik als personal trainer steeds vaker mensen die niet kunnen of willen stoppen met anabole steroïden. En ik zie jonge mannen hoeveelheden en cocktails gebruiken waaraan ik als recreant nooit zou beginnen.

Mensen die een zooitje maken van hun leven terwijl ze op sap staan. Mensen die hun relatie, hun werk en hun gezondheid op het spel zetten door onverantwoord met deze middelen om te gaan.

Zomaar een paar voorbeelden uit de laatste 2 jaar.

Persoon wil niet stoppen, zelfs als hij niet meer traint, en is alleen maar bezig met datingsites en verspeelt binnen een jaar zijn huwelijk, zijn contact met zijn dochter, zijn gezondheid, zijn baan en eindigt met een alcoholprobleem, een behoorlijke schuld en een slechte gezondheid.

Persoon wil niet stoppen, is alleen maar bezig met datingsites en daten en combineert anabolen met crystal meth op sexfeestjes in het weekend. Eindigt uiteindelijk gescheiden en met een potentieprobleem.

Persoon wil niet stoppen, kuurt jaar lang non stop, blaast zichzelf op tot 120kg, is alleen maar gefocust op trainen en daten en valt voor dood neer op kantoor. Na 8 dagen coma heeft hij het overleefd. Heeft nu wel een paar gezondheidsissues en zit er geestelijk doorheen.

Persoon wil niet stoppen, gaat vreemd, gaat scheiden en verspeelt uiteindelijk zijn bedrijf.

Anabole steroïden is een verzamelnaam, net als alcohol. En er is een verschil tussen een biertje op vrijdag of iedere avond een fles whiskey. Omdat ik zelf makkelijk kon stoppen en starten heb ik heel lang onderschat wat het doet met andere mensen.

Het gebruik van anabole steroïden kunnen wel degelijk geestelijk verslavend zijn. Vooral voor mannen die van nature niet atletisch zijn en het wel willen zijn.

Het gevoel dat zij krijgen uit een potje, het uiterlijk dat zij krijgen, vooral bij hoge doseringen uit een potje en de sexdrive en aandacht die ze krijgen uit een potje maakt dat ze niet willen stoppen. Vaak hebben deze mensen ook geen flauwe notie van hoe hun gedrag verandert en hoe onuitstaanbaar ze kunnen zijn voor hun omgeving. Vooral bij langdurig gebruik.

Ik zit nu in de fase, op mijn 49 ste, dat mijn geest sterker is dan mijn lichaam. Met of zonder anabolen, als ik te intens en te zwaar push met de gewichten die ik vroeger kon hanteren dan heb ik een blessure.

Langzamerhand dringt het tot me door dat ik niet onsterfelijk ben en dat ik niet meer zo sterk ben als vroeger. Ik heb hier wel een aantal operaties voor nodig gehad. En er zit nog een operatie aan te komen. Die blessures en alles wat ik om me heen heb gezien hebben mijn mening veranderd.

Af en toe prikte ik nog wel eens een kuurtje, vooral omdat ik dan ongestraft meer kon eten. Ik ben daar als trainer altijd ook open en eerlijk over geweest.

Maar ik ben er voor nu wel klaar mee. Als ik train zoals ik mijn klanten train, voel ik me toch een stuk vitaler.

Serge.


Take away points:

  • Anabolen gebruiken? Nee!
  • Anabolen steroiden staan op de dopinglijst met verboden middelen.
  • Het heeft enkele maanden negatieve effecten op je gezondheid.
  • Wil je wel anabolen gebruiken? Schakel een arts in.

Dit artikel is geschreven om mensen te weerhouden van deze middelen. Serge is een professional die zijn kennis en ervaring wilt delen met andere branchegenoten. Doe je voordeel er dus mee.

Ik ken Serge al een tijdje uit de branche toen ik nog mijn sportschool had is Serge op de koffie gekomen, ik wilde hem dolgraag als trainer hebben maar hij was simpel weg te duur voor mij. En terecht, Serge is een van de weinige die zijn geld waard is. Daarbij heeft hij net zo'n ongenuanceerde mening die hij graag ventileert net zoals als ik, ik kan dat altijd wel waarderen.

Zit je in de buurt van Amsterdam, ga dan vooral een keer langs bij Serge (als hij tijd heeft), een vermakelijk verhelderend gesprek ga je zeker weten krijgen.

Dankjewel voor je openheid als professional.

Serge is meer dan de moeite waard om te volgen op Instagram.

Kijk hieronder een plaatje waar ik heel hard om moest lachen, en jij waarschijnlijk denkt: "Zo grappig is dit niet".

Gerelateerd bericht

14 oktober 2019 00:00 door Sander den Dekker

Afvallen op oudere leeftijd

Vaak genoeg is er discussie over wat je precies moet doen als je werkt met oudere klanten. Het gaat dan meestal over het afvallen, dat zou langzamer gaan omdat er allerlei redenen voor zijn. Sander schreef er een artikel over. Lekker kort!

Lees verder

Invullen als je wekelijksetips & tricks wilt ontvangen.

Wil jij ook iedere week 1 gouden sales tip van mij zo in je mailbox? Ik schrijf meestal over dingen als:

  • Het laten groeien van je bedrijf;
  • creatieve ideeen om van jouw klanten ambassadeurs te maken;
  • direct toepasbare tips die je morgen kan toepassen in de praktijk.