Delen

14 oktober 2019 00:00 door Sander den Dekker in Vakkennis

Afvallen op oudere leeftijd

Vaak genoeg is er discussie over wat je precies moet doen als je werkt met oudere klanten. Het gaat dan meestal over het afvallen, dat zou langzamer gaan omdat er allerlei redenen voor zijn. Sander schreef er een artikel over. Lekker kort!

“Hoe ouder je bent, hoe lastiger het is om vet te verliezen en om die kilo s kwijt te raken.” En je wilt een gezond gewicht?

Herkenbaar? Dan is dit artikel voor jou.

Hoe vaak ik dat gehoord heb. Van - jawel - gymleden op leeftijd. Ze moeten zoveel moeite doen om één kilo kwijt te raken. En dit duurt dan ook nog eens een langere tijd.

Ach ja. ‘Op leeftijd’.

De één is net dertig en klaagt, de ander is vijfenzeventig. De stelling – daar gaat het om. In de praktijk zie je best vaak: mannen en vrouwen op leeftijd verliezen hun vorm.

De vorm die ze gewend zijn uit jeugdigere jaren. Conclusie: vet verliezen is moeilijker als je ouder wordt, helaas.

Die stelling klinkt intuïtief en begrijpelijk. Maar ligt technisch anders.

Ja, dingen veranderen als je ouder wordt. Hormoonhuishouding. Lichaamsverhoudingen. Verstand ;-)

En zo. Maar wat verandert het vaakst bij ouderen?

De belangrijkste oorzaak; hun leefstijl, dat heeft op lange termijn onwijs veel effect waardoor je dus minder snel afvalt.

Veel ‘oudere’ mensen genieten meer van het leven, doordat ze bijvoorbeeld meer geld te besteden hebben. Vaker een etentje hier. Of een extra biertje (of tien) daar. Het is dus goed mogelijk dat je te snel een grote hoeveelheid energie naarbinnen werkt per dag zonder dat je het door hebt.

Zo'n onbewuste verandering in levensstijl zorgt ervoor dat je meer bent gaan eten.

Misschien nare dingen meegemaakt. Kan allemaal. Maar: ze leven sowieso anders dan vroeger. Bewegen vaak minder. Noem maar op.

Alleen: hoe zit het nu echt?

Vet verliezen (of lichaamsgewicht in het algemeen) draait allemaal om de energiebalans. Gaan er in je lijf meer kilocalorieën in dan uit, dan kom je aan. Als het andersom gaat, val je af.

Het maakt daarom niet uit of je 70 of 20 bent. Is het onmogelijk af te vallen als je constant teveel eet. Dat is een feit. Een natuurwet.

En die valt niet te tarten. Anders stel ik bij deze dat je omhoog valt als je van een gebouw springt. Even het bestaan van zwaartekracht ontkrachten. ;-)

Besef: er zijn zat mensen op hoge leeftijd die mager zijn. Wat zeg ik? Vel over been. Kijk maar eventjes in Afrika.

Als de stelling waar was, bestonden die mensen niet. Oh ja – het achterlijkste wat ik hoorde, is dat het aan te hoge cortisol zou liggen.

Voor de duidelijkheid en een keiharde reality check: cortisol is een vet vrijmakend hormoon. Het slaat vet niet op. Slaat dus nergens op ;-)

Science, b*tch.

Tips voor de ‘oudere’ gymleden onder ons:

  • Laat je overtuiging “Ik verlies moeilijker (of zelfs geen) vet omdat ik op leeftijd ben” los. Het is niet waar. De waarheid is: je valt af als je consequent minder calorieën neemt dan je verbruikt. Elk pondje gaat door het mondje.
  • Ja, wat extra trainen helpt. Maar dat doet amper wat. Focus op hoeveel je eet.
  • Je eet ongemerkt meer dan je denkt. Word bewust van onbewuste eetgewoontes. En pas ze aan, concentreet bijvoorbeeld op meer "gezond" eten zo krijg je de juiste voedingsstoffen binnen.
  • Meer bewegen zorgt ook dat de kans op een hoge bloeddruk en hart en vaatziekten afnemen. ook op latere leeftijd.

Misschien wil je nog meer informatie inwinnen over het trainen

Gerelateerd bericht

30 september 2019 00:00 door Sander den Dekker

Secret Eaters | Ik heb een klant met onbewust eetgedrag

Je kent ze vast ook wel, klanten die beloven gezonder te gaan eten het ook daadwerkelijk denken te doen maar ondertussen geen resultaat boeken. Dat is onwijs vervelend voor jou als Personal Trainer maar ook voor je klant. Lees in dit artikel wat je kan doen om je klant te helpen.

Lees verder

52 ongekende tips & tricks

Ontdek hoe jij, met slechts 1 simpele tip per week een jaloersmakende business opzet.