Delen

18 november 2019 05:00 door Sander den Dekker in Ondernemen

Dé manier om creatiever te worden

Een creatieve geest. Je wordt ermee geboren of niet.Of is dat niet helemaal waar? In dit blog leer je hoe je creatiever wordt. Meer en betere ideeën bedenkt.

Kijk. Vroeger was ik echt niet super creatief. Ja, gaf me wat kaders, en dan bedacht ik wel wat. Tegenwoordig draait mijn brein overuren als het gaat om nieuwe ideeën.

Het klopt dat de één creatiever wordt geboren dan de ander. Noem het iets met aanleg - daar doe je niks aan. Maar je creativiteit kan je absoluut vergroten. Het vergt alleen wel wat moeite en oefening.

Hoe dan?

Creativiteit is wat er ontstaat als je brein alle opgeslagen herinneringen aan elkaar koppelt; dat heet associëren. Daar kan plots een nieuw idee uit ontstaan.


Maar… opgeslagen herinneringen? Hoe krijg je er daar meer van?

  • Door je simpelweg te verbreden in wat je doet. Wees nieuwsgierig en stap uit je bubbel. Doe nieuwe ervaringen op. Luister naar mensen, wees oprecht geïnteresseerd in hun verhaal en belevingswereld. Vraag dóór. zonder daarbij te oordelen. Reizen helpt bij dit alles, maar het kan ook gewoon in je eigen woonplaats.
  • Leer nieuwe talen. Elke taal heeft weer een eigen woord (of meerdere woorden) over onderwerpen die we in het Nederlands misschien niet eens kennen. Wist je dat de Inuit (eskimo’s) meerdere betekenissen - en daarmee woorden - aan ‘sneeuw’ toekennen? Ik snap dat 7 talen leren niet heel aantrekkelijk is, maar verdiep je je er op z’n minst in, want het helpt.
  • Lees over veel onderwerpen, ook al vind je het saai. Maar wees alsjeblieft wel kritisch. Veel leeswerk is complete onzin. Maar ook daar kun je je voordeel uit halen, want het geeft je een idee over iemands denkwijze.
  • Vergroot je woordenschat. Een prima website hiervoor is https://synoniemen.net/. Een synoniem is een ander woord voor ‘een ander woord voor’.
  • Bekijk hoe elk onderwerp onderverdeeld kan worden in subonderwerpen. Een hippe term voor dit kunstje is mindmappen; het is eigenlijk gewoon een tool om te associëren. Voorbeeldje: het artikel dat ik schreef ‘Waar moet een personal trainer aan voldoen’ bevat 17 punten. Dat zijn ook wel 17 nieuwe onderwerpen waar ik weer een compleet blog aan kan besteden.

Hoe meer je je horizon verbreedt, hoe meer input je brein heeft. Plots kan je nieuwe associaties maken. En hoppa: misschien ontstaat zomaar een goed idee.

Over goede ideeën gesproken. Zal ik je een geinig verhaal vertellen? De ideeën van Thomas Edison, de uitvinder van de gloeilamp, zijn 999 keer geflopt. Het 1000ste idee was het beste idee: de gloeilamp was een feit. Moraal van het verhaal? Goede ideeën komen vooral voort uit veel ideeën. Héél veel ideeën.

Verdiep je dus in meer zaken, doe ideeën op. En wie weet spuugt je brein vanzelf een briljant idee uit. Dan krijg je deze om je oren geslingerd: “Jezus, wat ben jij creatief zeg!”. Dat gezegd hebbende, creatief als ik ben... Ideeën zijn top, maar zonder uitvoering waardeloos. Dat uitvoeren is weer een nieuw onderwerp voor een toekomstig blog.

You see what I did there?

Succes!

Sander den Dekker

Gerelateerd bericht

21 december 2018 12:24 door Mitch Lemans

Wat is een goede Personal Trainer?

Wat maakt iemand nu een goede Personal Trainer? Ik heb er een mening over, het is dus niet waarheid maar geschreven vanuit mijn perspectief. Een misschien (in eerste instantie) een niet veel voorkomende blik op de branche, echter denk ik dat dit de professionalisering is die we in Nederland nodig hebben.

Lees verder

52 ongekende tips & tricks

Ontdek hoe jij, met slechts 1 simpele tip per week een jaloersmakende business opzet.