Delen

07 november 2019 17:44 door Juul Bakker in Ondernemen

​ Juul Bakker is sport performance trainer en helpt ondernemers in de branche.

Juul Bakker, een oud rot in de fitnessbranche. Juul was mijn allereerste manager in de fitnessbranche. Ik werkte samen met hem bij Medicort in Utrecht. Een leerzame tijd voor mij, dat was ergens in 2006 als ik me niet vergis. Na die tijd hebben we elkaar een tijd niet gesproken, maar wel altijd dezelfde visie gehad. Juul Bakker heeft denk ik best wat te vertellen over de PT-Fitness branche. Lees hier zijn verhaal.

Juul: Allereerst zal ik mezelf even voorstellen, want wie is Juul Bakker? Ik ben 42 jaar, heb 3 kindjes, ben 20 jaar werkzaam in de fitnessbranche, en al 14 jaar ondernemer. Begonnen bij de luchtmobiele brigade en uiteindelijk een overstap gemaakt naar de fitnessbranche.

Ik heb alle stappen als trainer doorlopen, van stagiair tot bedrijfsleider en uiteindelijk eigenaar van een fitnessclub. Deze richtte zich op Personal training, functioneel trainen en groepslessen, en heb ik 10 jaar gehad. Daarnaast ben ik mastertrainer geworden bij meerdere fitnessconcepten, toestelleveranciers en opleiders, ben ik als spreker in presenter vaak te gast op fitnessbeurzen en -congressen en help ik trainers en ondernemers met het ontwikkelen en verzorgen van trainingen.

Op dit moment heb ik drie bedrijven. De eerste is Dutch Human Development Academy (afgekort Dutch HDA), een nieuwe opleider die de fitnessmarkt vanuit de Strength & Conditioning kant benadert. Dit doe ik samen met Paul Lammers en Remco Sanders. Wij zijn het alternatief voor de Fitvak (NLactief) opleidingen en AALO-opleidingen, geboren vanuit het idee om de beste kwalitatieve trainers op te leiden.

Ditzelfde doe ik in de kickboks branche. Samen met Mike Passenier (Mike’s Gym), Jelle Buisman en Sander Thonhauser, starten we vanaf oktober 2019 een nieuwe kickboksopleiding, met hetzelfde doel als hierboven.

Foto1: Remco Sanders, Paul Lammers, Juul Bakker | Foto2: Mike Passenier | Foto3: Jelle Buisman | Foto4: Sander Thonhauser

Het laatste bedrijf is JuulBakker.com. Dit bedrijf richt zich op het helpen en ontwikkelen van startende ondernemers in de fitnessbranche. Het bedrijf richt zich op drie pijlers: education (het ontwikkelen van het trainersteam op het gebied van kennis en kunde over alles wat een trainen moet weten om zijn klanten zo goed mogelijk te begeleiden), development (het ontwikkelen van concepten en programma’s), en consultancy (het ondersteunen van de ondernemer het managementteam op het gebied van het ontwikkelen van de fitnessonderneming).

Mijn huidige klanten op dit moment zijn met name startende personal trainers die voor zichzelf gaan beginnen en fitness ondernemers die vastlopen of willen doorgroeien naar meerdere vestigingen.

Als laatste ben ik een van de initiatiefnemers en co-founders van het kennisplatform Fit as FAQ. Dit is een samenwerkingsverband tussen Chivo opleidingen, Bell-coaching, Dutch HDA,Ultimate Instability en Perfect Performance. Allen met dezelfde missie, zo goed mogelijk trainers opleiden binnen de voorhanden zijnde kennis, met als doel om hun klanten zo goed mogelijk te kunnen helpen.


Wil je 52 exclusieve tips die je écht verder helpen met je onderneming klik dan hier en lees wat je tot nu toe hebt gemist ➜

Waarom zouden Personal Trainers zich meer moeten ontwikkelen op het gebeid van ondernemen? En wat zijn jouw 3 beste tips?

Veel personal trainers die het leuk doen op de sportschool of in de pt studio willen op een geven moment voor zichzelf beginnen. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar trainen en ondernemen zijn twee verschillende vakken, en nog maar niet te spreken over het vak van een coach’. Een goede trainer is nog niet per definitie goede ondernemer of goede coach.

Mijn 4 tips:

  1. School jezelf bij op ondernemersgebied. Praat met ondernemers, bezoek andere clubs en studio’s, en verzamel mensen om je heen die je kunnen helpen met ondernemen. Volg goede opleidingen en studies die je aanvullen in je kennis en kunde: blijf je kennis vergroten, hier word je beter van.
  2. Als je de kans krijgt, wordt eerst bedrijfsleider, dan kun je fouten maken zonder dat dit jou geld kost. Werkervaring is goud waard en een belangrijke voorwaarde om succesvol te worden.
  3. Luister naar je klanten en je personeel. Zij geven aan waar de behoeftes liggen. Leuk dat jij als ondernemer iets wil, maar als er geen vraag naar is wordt het lastig om je omzet te halen en een succesvol bedrijf te runnen.
  4. Zet in op het sturen van je cijfers. Richt je marketing niet alleen op klanten krijgen, maar ook op klantbehoud. En leer een paar sales trucjes…

De twee belangrijkste punten die ik jullie PT-ers mee wil geven zijn:

Ik heb veel goed gedaan maar heb ook heel veel fouten gemaakt. Omgaan met personeel, sturen op de cijfers, verkeerde investeringen, etc.

Anticiperen in plaats van reageren: als je moet reageren op wat er in je omgeving gebeurt, ben je altijd te laat. Zorg dat je weet wat de trends en ontwikkelingen zijn, en wat in je omgeving gebeurt zodat je kunt anticiperen in inspelen op wat komen gaat. Dit moet met betrekking tot je concurrentie, de marktontwikkeling, het gemeentebeleid, marketing en sales, et cetera.

Bedenk een goed verdien model en geloof in je prijs: het gaat bij de PT op dit moment dezelfde kant op als wat in de fitness is gebeurd. Teveel concurrentie, teveel mensen die hetzelfde doen, en budget. Trainers die een te lage prijs vragen voor een PT-sessie. Dit levert te weinig inkomsten op en bovendien legt men een bom onder het verdienmodel van PT.

De personal trainers die dit doen hebben vaak te weinig verstand en kennis van zaken, waardoor zij het op kwalitatief gebied (inhoud en de juiste coaching) niet kunnen winnen van de concurrentie. Wat echter vergeten wordt, is dat je een minimum uurtarief moet vragen om uit de kosten te komen, winst te maken, en ook nog een boterham met pindakaas moet eten. Droog brood is oké, maar een boterham met pindakaas is lekker.

Benoem 3 "niet slimme keuzes" waardoor andere trainers van jou kunnen leren.

Ik heb veel goed gedaan maar heb ook heel veel fouten gemaakt. Omgaan met personeel, sturen op de cijfers, verkeerde investeringen, etc.

  1. Anticiperen in plaats van reageren: als je moet reageren op wat er in je omgeving gebeurt, ben je altijd te laat. Zorg dat je weet wat de trends en ontwikkelingen zijn en wat in je omgeving gebeurt zodat je kunt anticiperen in inspelen op wat komen gaat. Dit moet met betrekking tot je concurrentie, de marktontwikkeling, het gemeentebeleid, marketing en sales, et cetera.
  2. Bedenk een goed verdienmodel en geloof in je prijs: het gaat bij de PT op dit moment dezelfde kant op als wat in de fitness is gebeurd. Teveel concurrentie, teveel mensen die hetzelfde doen, en budget. Trainers die een te lage prijs vragen voor een PT-sessie. Dit levert te weinig inkomsten op en bovendien legt men een bom onder het verdienmodel van PT.
  3. De personal trainers die dit doen hebben vaak te weinig verstand en kennis van zaken, waardoor zij het op kwalitatief gebied (inhoud en de juiste coaching) niet kunnen winnen van de concurrentie. Wat echter vergeten wordt, is dat je een minimum uurtarief moet vragen om uit de kosten te komen, winst te maken, en ook nog een boterham met pindakaas moet eten. Droog brood is oké, maar een boterham met pindakaas is lekker.

Wat is je grootste frustratie in de branche?

Mag ik er maar drie noemen….

  1. Het in stand houden van dingen die niet waar zijn. Opleidingen, ondernemers en trainers die nog steeds dingen vertellen die allang achterhaald zijn. Dit behoeft weinig uitleg.Mijn ongenuanceerde oplossing: daar kan je over gaan zitten zeiken, maar dan vind ik ook dat je er wat aan moet doen. Vandaar de oprichting van Dutch HDA en de samenwerking van het initiatief Fit as FAQ, evidence en practice based opleidingen.
  2. De ego’s van de trainers: de ‘ik weet alles al, dus hoef je mij niks te vertellen’ trainer, de trainer die zich boven de klant stelt in plaats van in dienst van de klant. Degene die meer over zichzelf praat tijdens een PT-sessie in plaats van luistert naar wat de klant vraagt en wilt. Degene die voor zichzelf staat en niet voor de klant. Degene die vindt dat hij niet hoeft bij te scholen.
  3. Dat iedereen zich trainer of personal trainer mag noemen… als voorbeeld: fysiotherapeut is voor mij een personal trainer met als doelgroep mensen met klachten. Deze moet vier jaar studie volgen op hbo-niveau, en zich elk jaar laten bijscholen om zijn licentie te behouden. Waarom moet de personal trainer (welke te maken heeft minimaal zeven wetenschappelijke richtingen op het gebied van het helpen van klanten), dit niet, en kan iedereen zich personal trainer noemen? Concrete oplossing zou zijn dat er een opleiding van minimaal 2-4 jaar zou moeten komen met jaarlijks mogelijkheden tot bijscholing. Het Fit as FAQ-initiatief is een ‘one stop shop’ die dit mogelijk maakt. Als je alle opleidingen gevolgd hebt die door deze opleiders worden aangeboden, behoor je tot de top van de trainers met kennis van zaken over alle facetten van de vakken trainen, coachen en ondernemen.


Wil je 52 exclusieve tips die je écht verder helpen met je onderneming klik dan hier en lees wat je tot nu toe hebt gemist ➜

Gerelateerd bericht

21 december 2018 12:24 door Mitch Lemans

Wat is een goede Personal Trainer?

Wat maakt iemand nu een goede Personal Trainer? Ik heb er een mening over, het is dus niet waarheid maar geschreven vanuit mijn perspectief. Een misschien (in eerste instantie) een niet veel voorkomende blik op de branche, echter denk ik dat dit de professionalisering is die we in Nederland nodig hebben.

Lees verder

52 ongekende tips & tricks

Ontdek hoe jij, met slechts 1 simpele tip per week een jaloersmakende business opzet.