Delen

11 november 2019 00:00 door Sander den Dekker in Ondernemen

Sssst....Zo word je een goede luisteraar!

“Je kan meer vrienden maken in twee maanden door oprechte interesse te tonen, dan je kan in twee jaar door andere mensen geïnteresseerd te maken in jou.” – Dale Carnegie

Dale Carnegie was één van de meest invloedrijke denkers ooit op het gebied van sociale vaardigheden.

En zijn quote is waar. Waarom vertel ik je zo.

Stel, je ontmoet een mogelijke klant. Zodra je een goede eerste indruk hebt gemaakt, heb je controle over het gesprek. Maar… daar bedoel ik niet mee dat je zo’n type bent dat maar door zevert terwijl je prospect geduldig luistert.

Ook als je al klanten hebt binnengeharkt en begeleidt wil je goed luisteren. De clou is: altijd luisteren. Het draait niet om jou. Focus je op de andere persoon.

Laat je leiden door nieuwsgierigheid, niet door je kennis


Niet zoveel praten tijdens je pitch

Wees nieuwsgierig en stel vragen -tijdens een verkoopgesprek, een intake, je trainingssessies, in de kroeg… het maakt niet uit. Je stelt vragen en toont interesse; je focust je op wat de andere persoon doet en wil. Deze vragende houding maakt je een goede luisteraar en laat je als bonus charismatischer overkomen.

Hoe kan dit? Het interessantste gespreksonderwerp is niet…

  • Geld
  • Werk
  • Seks
  • Roddels
  • Reizen
  • …verzin maar

Nee.

Het beste onderwerp is die persoon zelf.

Mensen vinden het geweldig om over zichzelf te vertellen. Daarom wil je nieuwsgierig zijn naar die persoon.

Het klinkt logisch, toch? Tijdens een intake wil je immers weten wat iemand wil bereiken. Maar desondanks praten veel PT-ers alsnog teveel over hun kennis. Doe er niet aan mee.

Laat je leiden door nieuwsgierigheid en laat niet je kennis continu aan het woord.

De grootste tip die ik kan delen?

Houd je mond dicht.

Praat zo min mogelijk. Niks is zo indrukwekkend als iemand die in een gesprek zijn mond dicht kan houden.

Tenzij je een vraag beantwoordt, omdat je jezelf hebt geprofileerd als expert, zijn mensen simpelweg niet geïnteresseerd in wat je te melden hebt. Zodra zij onder de indruk van je raken, stellen zij vanzelf vragen. En dán pas heeft jouw antwoord waarde.

Maar…

Houd wel regie over het gesprek. Vat om de 5-10 zinnen samen wat je klant zei, anders raak je de draad snel kwijt en dat is ook weer niet wat je wilt. Hoe je dat doet? Bijvoorbeeld door letterlijk te herhalen wat je cliënt zei, of door te parafraseren: in je eigen woorden navertellen wat er gezegd is. En om het nog leuker te maken voor jezelf: vraag door over onderwerpen waar je meer over wilt weten!

Gerelateerd bericht

21 december 2018 12:24 door Mitch Lemans

Wat is een goede Personal Trainer?

Wat maakt iemand nu een goede Personal Trainer? Ik heb er een mening over, het is dus niet waarheid maar geschreven vanuit mijn perspectief. Een misschien (in eerste instantie) een niet veel voorkomende blik op de branche, echter denk ik dat dit de professionalisering is die we in Nederland nodig hebben.

Lees verder

52 ongekende tips & tricks

Ontdek hoe jij, met slechts 1 simpele tip per week een jaloersmakende business opzet.