Delen

08 november 2018 12:23 door Mitch Lemans in Meer klanten

3 Tips om interessanter te zijn voor nieuwe klanten.

Klanten werven voor Personal Trainers zal altijd een uitdaging blijven, met deze tips kom je in ieder geval weer een stapje dichterbij mee klanten. En wees eens niet zo lui, onderneem eens actie.

Nieuwe klanten genereren is een ongoing proces. Meer klanten krijgen is altijd goed, de juiste klanten nog beter. In dit artikel help ik je om meer leads te genereren. Dit vraagt wat tijd voor het opzetten, maar bespaart je veel tijd in de toekomst.

Niets is zo lastig als nieuwe leads krijgen wanneer je volop trainingen aan het geven bent. Dat is meteen een reden waarom je stagneert in groei. Het is dus slim (wat zeg ik: noodzaak) om een systeem op te zetten waardoor je meer leads krijgt, zonder dat je daarbij 4 uur per dag in de kou hoeft te flyeren.

Ik was ooit in Amerika en ik verbleef in een hotel waar de service en hospitality meer dan goed waren. Alles wat mensen uit boekjes kunnen leren werd daar toegepast. Ze wisten naadloos in te spelen op mijn behoeften en overtroffen mijn verwachtingen op werkelijk ieder vlak. Een van de dingen die mij is bijgebleven? Ze gaven me de tip om naar een restaurant te gaan. En verdorie, dat bleek al net zo goed te zijn als het hotel.


Ik vraag heel vaak aan trainers ‘Wie is jouw hotel?’. Laat me dit even uitleggen, want de kans is groot dat je nu je wenkbrauwen optrekt.

Hotel, Personal Training, nieuwe klanten???

1. Zoek partners die jouw bedrijf vertegenwoordigen

Je bent een verlengstuk van veel producten om je heen — voornamelijk in de health- en beauty-business. Ik vraag heel vaak aan trainers ‘Wie is jouw hotel?’. Laat me dit even uitleggen, want de kans is groot dat je nu je wenkbrauwen optrekt.

Ik kwam rond etenstijd aan de balie van bovengenoemd hotel met de vraag waar we konden eten. De baliemedewerker stelde me drie vragen, waarna ze perfect een restaurant kon pitchen (waar zij als hotel hoogstwaarschijnlijk een goede relatie mee hadden). Welke vragen ze stelde?

  1. Hebben jullie veel of weinig trek?
  2. Hebben jullie zin in vlees of zijn jullie vegetarisch?
  3. Willen jullie de beste service met de beste maaltijden?

Het maakt niet uit welke antwoorden we hadden gegeven. Alle antwoorden zouden leiden naar dat ene restaurant dat afspraken had met het hotel, met een vergelijkbare doelgroep. Wij gingen akkoord met haar voorstel. Ze belde en reserveerde voor ons, ook al bleek het restaurant om de hoek van het hotel. Wat ze zei toen ze belde? “Ik heb weer twee hotelgasten die graag jullie gastvrijheid en service willen ervaren”. Het werkte goed, want we zijn daar die week nog drie keer gaan eten, omdat alles perfect aansloot bij onze behoeften.

Als je dit verhaal vergelijkt met jouw bedrijf als personal trainer zijnde… Dan ben jij het hotel en kun jij een samenwerking starten met jouw eigen restaurant. Misschien is het slim om eens te gaan praten met een fysio, huisarts of een winkel waar ze supplementen verkopen? Zo kunnen andere bedrijven hun klanten naar jou door gaan sturen, zoals ik net in het voorbeeld vertelde.


Mogelijke samenwerkingspartners moeten wel eerst jouw product leren kennen, voordat ze je zullen aanraden bij andere mensen. Hoe je dat voor elkaar krijgt?


Opties om je bedrijf uit te bouwen

Een samenwerking met een fysio die dezelfde visie als jij heeft is een perfecte manier om je bedrijf te laten groeien. En voor die fysio is het net zo perfect, want zijn onderneming kan ook groeien als jij je klanten naar hem doorstuurt als iemand veilig en correct leert bewegen. De huisarts kan jou bijvoorbeeld aanprijzen bij mensen die hun gezondheid positief kunnen beïnvloeden met meer beweging en gezonde keuzes. Zo kun je bijvoorbeeld een workshop ‘Gezond leren leven’ promoten in de wachtkamer van de huisarts, of een mailing laten uitsturen naar zijn/haar patiënten.

Mogelijke samenwerkingspartners moeten wel eerst jouw product leren kennen, voordat ze je zullen aanraden bij andere mensen. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Je kunt hen bijvoorbeeld een maand gratis sporten of groepstrainingen voor het hele bedrijf tegen een lagere prijs aanbieden. Bij de winkel kun je bijvoorbeeld een voucher weggeven voor een gratis kennismakingstraining en een voedingscheck. Als deze winkel kettlebells verkoopt, dan kun je bijvoorbeeld ook een 30-minuten privé sessie weggeven aan iedereen die een kettlebell aanschaft.


Voorbeelden van samenwerkingen:

  • Voor ieder persoon die lid wordt krijgt het bedrijf een x% korting op een dienst;
  • Jij geeft in ruil workshops aan hun klanten en/of personeel;
  • Zij mogen een actie doen voor jouw leden;
  • Jij ontvangt een kortingscode die je aan jouw klanten mag weggeven, zodat je hun bedrijf ook promoot.

Het belangrijkste is dat je altijd top of mind blijft bij deze bedrijven, zodat zij jouw business blijven aanbieden bij hun klanten of patiënten.


2. Start een bring a friend actie

Niets is zo sterk als mond-tot-mondreclame. Deze vorm van promotie betekent vissen in een vijver waar je veel kans hebt op een grote vangst (ofwel: converteren). Waarom? Als het goed is brengen mensen een vriend(in) of familielid mee en hij of zij vertrouwt (als het goed is) degene door wie hij/zij wordt meegebracht. Als tegen die prospect wordt gezegd dat het de moeite waard is om een keer mee te doen, dan zal het wel zo zijn. Als iemand dan ook daadwerkelijk de actie onderneemt om mee te gaan, dan zijn de eerste drempels al overwonnen.


Maak niet deze fout: gewoon zeggen dat iemand mee mag komen.

Bestaande klanten weten al wie ze willen uitnodigen

Maak niet deze fout: gewoon zeggen dat iemand mee mag komen. Nee. Pak het professioneel aan. Jij kan dit. Hang flyers op en maak kaartjes die je klanten weg kunnen geven (en dit zijn voorbeelden; je kunt hier op heel veel creatieve manieren iets leuks van maken). Noteer de naam en het nummer van de persoon die wordt uitgenodigd. Op die manier kun je diegene nabellen en uitnodigen namens de persoon die al bij je traint. Zo heb je het eerste persoonlijke contact al in the pocket.

Krijg je een nieuw lid doordat een bestaande klant iemand mee heeft genomen? Geef hem/haar een goed gevoel en doe aan een beloning; doe je klant bijvoorbeeld een heerlijke massage of een goed diner cadeau.


3. Geef een upgrade bij een recensie

Iedereen wil op social media recensies en 5 sterren ontvangen, liefst met een prachtige motivatie erbij. Dat staat zo mooi en — toegegeven — in dit tijdperk heeft het ook invloed op het beslissingsproces van prospects. Jijzelf kijkt waarschijnlijk ook even wat de recensies zeggen als je bij een nieuw restaurant wilt gaan eten.

Maar hoe krijg je die felbegeerde recensies? Beloon iedere persoon die een recensie schrijft over jouw dienst. Vertel je klanten tijdens trainingen dat ze een presentje krijgen als ze een recensie schrijven. Hier kun je best een beetje nieuwsgierigheid opwekken: vertel ze dat de mogelijkheden eindeloos zijn wat betreft belonen.


Take-away points

Een goed werkend plan om meer leads te genereren is meer dan een paar zinnen op een A4’tje kliederen. Vergeet niet een goede flow op te zetten. Heb jij bijvoorbeeld al een designer aan jouw bedrijf gekoppeld die je helpt met een mooie huisstijl? Zo worden je campagnes gelijk een stuk aantrekkelijker (letterlijk en figuurlijk). Des te meer tijd je aan je onderneming besteedt, des te succesvoller zijn je campagnes om meer leads te krijgen.


De conclusie:

  • Zoek naar kansen om samen sterker te staan en creëer een win-winsituatie.
  • Beloon je leden voor het aanbrengen van nieuwe leden.
  • Beloon je leden voor het schrijven van een recensie.

Helemaal klaar? Lees dan dit nog even voordat je mijn site verlaat....

Wil je nog meer lezen over het verkrijgen van nieuwe klanten? Dan kan je HIER kikken, daar staan alle blog op een rijtje.

Ligt jouw interesse meer bij het ondernemen? Dan staat HIER nog een aardig waslijstje aan artikelen.

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Een simpele druk op DEZE knop en je weet wat ik voor jou kan doen.

Gerelateerd bericht

08 maart 2019 16:23 door Mitch Lemans

Deze 3 ondernemers geven jou gratis klanten

Mensen sturen graag bekenden door naar mensen die ze vertrouwen. Het is dus slim om een goede relatie op te bouwen met mensen in je omgeving die jou direct zullen aanbevelen.

Lees verder

52 ongekende tips & tricks

Ontdek hoe jij, met slechts 1 simpele tip per week een jaloersmakende business opzet.