Delen

08 maart 2019 16:23 door Mitch Lemans in Meer klanten

Deze 3 ondernemers geven jou gratis klanten

Mensen sturen graag bekenden door naar mensen die ze vertrouwen. Het is dus slim om een goede relatie op te bouwen met mensen in je omgeving die jou direct zullen aanbevelen.

Ondernemers in je omgeving kunnen een enorme boost betekenen voor je business. Het is geen gek idee om tijd en energie te investeren in het ontdekken van je omgeving, om te zien welke ondernemers meer voor je kunnen betekenen. Welke mensen zouden jouw bedrijf willen aanbevelen en hebben ook daadwerkelijk de tijd om je bedrijf te pitchen bij anderen? Besteed eens aandacht aan deze drie ondernemers en wie weet heb jij er straks weer een heleboel nieuwe klanten bij.


1. De barista

Een koffietent: dé plek voor mensen om te gaan zitten met hun laptop of gewoonweg bij te praten met familie, vrienden en kennissen. Jij zit misschien ook regelmatig te chillen in deze plek, want het is bij je om de hoek. Maar heb je aandacht besteed aan de mensen achter de bar, die op hun beurt zoveel aandacht besteden aan de smaak van jouw koffie? De barista’s zorgen voor potentiële klanten!

Als jij elke dag in een outfit met je bedrijfsnaam op je rug een bakkie komt halen, dan zul je in no-time herkend worden als ‘die ene trainer uit de buurt’.

via GIPHY

Kent de barista jou al?

Als jij elke dag in een outfit met je bedrijfsnaam op je rug een bakkie komt halen, dan zul je in no-time herkend worden als ‘die ene trainer uit de buurt’. Vraag de naam van de barista, schenk een grote prodent-lach en tada: de band die je meer klanten zal opleveren is ontstaan. Ja, het kost je in een maand misschien €100,- aan koffie (en als je niet van koffie houdt; theetje?), maar de klanten die je eraan overhoudt betalen die kosten uiteindelijk ruim terug.


Mogelijke acties

Nodig je barista (of het hele team) eens uit voor een kop koffie in je studio. Of geef ze een groepstraining et voilá: je bent top of mind. De kans is groot dat je vouchers mag achterlaten in de koffietent, zodat meer mensen je leren kennen. Misschien mag je zelfs je klanten een voucher geven voor een gratis tweede kopje koffie bij je stamtent.

Slim spelen? Je kunt iedereen die een bewuste keus maakt een kop koffie cadeau doen. Jij stimuleert gezond leven, dus als iemand koffie met magere melk bestelt of een gezonde snack, beloon jij diegene (misschien zelfs wel met een voucher voor 5 persoonlijke trainingssessies?). Misschien kun je met de eigenaar van de koffietent wel prijsafspraken maken en kun je alvast 20 koffies afrekenen tegen een lager tarief.

Gegarandeerd dat je hele buurt je binnen de kortste keren kent.


2. De kapper

Bij de kapper wordt vaak meer gepraat en geroddeld dan bij een gemiddelde aflevering van Dr. Phil. Wow, deze mensen hebben een overschot aan woorden en zijn meester in ongevraagd advies geven. Hey, don’t get me wrong,ik kan het alleen maar waarderen. Maar met deze kennis kun je slim omgaan. Stel je eens voor dat jij de kapster van om de hoek een transformatie geeft; zij kan haar mond daar niet over dichthouden! Ik denk dat je in dat geval meteen een nieuwe trainer kunt inhuren.

Bij de kapper wordt vaak meer gepraat en geroddeld dan bij een gemiddelde aflevering van Dr. Phil.

via GIPHY

Wel even de juiste kapper vinden

Mogelijke actie

Iedere klant die meer dan €150,- uitgeeft bij de kapper, ontvangt een voucher voor vijf persoonlijke afspraken.


3. De makelaar

Zoek het telefoonnummer van een makelaar in je omgeving op. Ja, makelaars zijn altijd druk, druk, druk… Maar je gaat ook niet de makelaar trainen. Het enige wat je hoeft te doen is vragen of je een voucher t.w.v. €500,- op de fles champagne mag plakken (vaak geeft de makelaar na verkoop een fles champagne cadeau). Op die manier voeg je waarde toe aan het makelaarskantoor en lijkt het een cadeau van de makelaar, maar in de praktijk ben jij degene die dit mogelijk maakt. De nieuwe bewoners mogen nu namelijk bij jou komen trainen.
Wat je natuurlijk ook kan doen is vragen of je de nieuwe bewoners een presentje mag sturen en ze mag nabellen, dan heb je meteen een telefoonnummer.

via GIPHY

Wie wil er nou geen champange?
En geef toe: jij bent geen euro-knaller, toch?

Uiteraard verzorg jij het design van deze voucher (zo kun je meteen je merkidentiteit laten zien). Een belangrijk punt om mee te nemen: geef hoe dan ook géén gratis training weg, want dat matcht niet goed met de doelgroep. Mensen die zich een huis kunnen veroorloven, hebben vaak meer behoefte aan iets exclusiefs — dat is vele malen aantrekkelijker dan een voucher die ‘iedereen’ krijgt. En geef toe: jij bent geen euro-knaller, toch?

Met andere woorden geef niet gewoon 1 training weg maar geef iemand een maand weg zodat ze het goed op waarde kunnen schatten. Op deze manier leg je ook al meteen gedrag aan wat jij graag wilt. De kans dat iemand lid wordt zal alleen maar toenemen naarmate je meer weggeeft.


Nog meer klanten binnenhalen?

Neem het initiatief om met de barista, de kapper, de makelaar en misschien nog een paar ondernemers een groot welkomstpakket te maken voor mensen die nieuw zijn in de buurt. Onder het mom van ‘beter een goede buur dan een verre vriend’ heet je nieuwe bewoners van harte welkom, met mooie vouchers/interessante acties/goede producten/vul zelf in.

Mensen zijn heel bereidwillig om je te helpen. Het enige is dat je er tijd in moet willen investeren.

Als er één ding is dat ik de afgelopen jaren heb geleerd: mensen zijn heel bereidwillig om je te helpen. Het enige is dat je er tijd in moet willen investeren. Te veel trainers focussen zich alleen op het trainen zelf. Daardoor houd je te weinig tijd over om een goede investering te doen in je bedrijf. Als je meer tijd hebt om in je netwerk te investeren, dan betaalt dit zich in de toekomst alleen maar terug in resultaten voor je bedrijf.

Take-away points

  • Investeer in een netwerk in je omgeving.
  • Geef weg en het komt altijd terug.
  • Zorg dat mensen over je praten.
  • Spendeer meer tijd aan leuke win-win acties met andere ondernemers.

Artikeltje uit? Op naar de volgende....

  1. Wil je nog meer lezen over het verkrijgen van nieuwe klanten? Dan kan je HIER kikken, daar staan alle blog op een rijtje.
  2. Ligt jouw interesse meer bij het ondernemen? Dan staat HIER nog een aardig waslijstje aan artikelen.
  3. Wil je weten hoe ik jou ga helpen? Een simpele druk op DEZE knop en je weet wat ik voor jou kan doen.
  4. Of mail mij gewoon een keer een vraag, ik sta te springen om mijn kennis met je te delen!

Wil jij GRATIS een workshop van mij bijwonen?

Klik hier om de workshop te bekijken.

Gerelateerd bericht

08 november 2018 12:23 door Mitch Lemans

3 Tips om interessanter te zijn voor nieuwe klanten.

Klanten werven voor Personal Trainers zal altijd een uitdaging blijven, met deze tips kom je in ieder geval weer een stapje dichterbij mee klanten. En wees eens niet zo lui, onderneem eens actie.

Lees verder

52 ongekende tips & tricks

Ontdek hoe jij, met slechts 1 simpele tip per week een jaloersmakende business opzet.