Delen

02 januari 2019 16:38 door Mitch Lemans in Ondernemen

5 Tips als je begint als Personal Trainer

Ben jij vol energie begonnen aan je eigen personal training studio? Je bent gek dat je het durft, maar te gek dat je dit durft. Deze 5 punten zijn cruciaal voor de groei van je onderneming.

Oke, laten we meteen met de billen bloot gaan. Natuurlijk zijn feestjes de plek bij uitstek waar het positief is om te vertellen dat je een eigen bedrijf hebt. Ik sprak de afgelopen jaren met meer dan 70 personal trainers die vol trots vertelden dat ze een eigen bedrijf hebben. En ja, trots moet je zijn. Maar wat maakt dat je ook daadwerkelijk kunt rondkomen van je bedrijf én succesvol wordt?


Tip 1: De naam is niet het belangrijkste

We kennen allemaal de populaire namen van personal training studio’s, zeker nu #fitgirl #healthylifestyle een ware trend is. Minder populaire namen? [voornaam] PT, Fit4U-PT, PT-studio [toffe achternaam] en natuurlijk mag Lifestyle Coach Gerda niet ontbreken. Een goede naam is natuurlijk best belangrijk, kies er daarom één uit die niet hetzelfde lijkt als de rest. Mensen kunnen ook blind voor namen worden. Net zoals jij dat herkent wanneer je naar de toiletten gaat, soms zie je een ander symbool dan dat je gewend bent. Het gevolg, het valt opeens op.

Mensen schakelen je in als ze je vertrouwen en dat betekent dus eigenlijk dat je pas wordt betaald als je wordt vertrouwd. Dat betekent: work your own ass off en doe waar je goed in bent. Je klanten onthouden je als jij goed met hen omgaat en je manier van werken indruk maakt. Ik zeg: wees anders dan de rest, kies een naam waar je in gelooft en til er vervolgens niet te zwaar aan.


Tip 2: Je grotere doel nastreven

Naam verzonnen? Check. Tijd voor de visie en missie. Geen probleem als je niet weet wat dat zijn, Google heeft vast vele antwoorden voor je. Vervolgens jouw kernwaarden. Ook wel: hoe gedraag ik me binnen mijn eigen bedrijf en hoe laat moet mijn team zich zometeen gedragen? Als jij bijvoorbeeld zegt dat je je klanten altijd verder helpt. Doe je dat ook nog als ze schijtirritant zijn?

Help je een klant nog als ‘ie rondweg schijtirritant is?

via GIPHY

Soms kan tot 10 tellen je zomaar meer omzet opleveren

Het enige wat je hoeft te doen is voor jezelf 3 woorden definiëren die jou uniek maken. Wel handig als dit soort dingen meetbaar zijn — dus schrijf voorbeelden op. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Wij helpen je altijd verder;
  • Hoeveel mensen heb je deze maand verder kunnen helpen?
 • Altijd een warm welkom;
  • Zegt iedereen "hallo" wanneer er een klant binnekomt?
 • Leergierig;
  • Hoeveel artikelen lees je over jouw vak?


Tip 3: Agenda beheer

Laten we er vanuit gaan dat de ene klant na de andere klant bij je binnenkomt. Ik applaudisseer digitaal voor je, en als de storm (nog) niet het geval is; ik geef je een denkbeeldige motiverende peptalk. Hoe doe je het agenda wise als dingen beginnen te lopen?

Als je 4000 rakkers per maand verdient, is dat natuurlijk mega chill. Minder mega chill is op maandag van 08:30 tot 12:00 uur werken, even eten en van 18:00 tot 20:30 uur weer aan de bak. Dinsdag heb je klanten om 11:00 en 16:30 uur. Wat als je droom uitkomt en je 30 uur per week trainingen geeft (en iedereen telkens een andere tijd wil)?

Je klanten willen bij jou trainen, dus ook als je ‘Nee’ zegt, zullen ze nog van je houden.

Zeg me na. “Ik ben de baas”. Precies, jij bent de baas, want je hebt je eigen bedrijf. Dus, wat betekent dat in de praktijk?

via GIPHY

De eerste keer nee zeggen is even wennen maar daarna….. Rust

Jij bepaalt de interval. Jij bepaalt de tijd. En als je niet kan zeg je ‘Nee’. Beginnende ondernemers zijn vaak bang dat ze een klant kwijtraken als ze ‘Nee’ zeggen. Nee, zo werkt het niet. Het is net als met onbereikbare vrouwen/mannen: als je je oog op hen hebt laten vallen, ga je niet zo snel weg. Je klanten willen bij jou trainen, dus ook als je ‘Nee’ zegt, zullen ze nog van je houden.

“Sorry Bea, zaterdagochtend hebben we geen plek meer voor jouw permanentje.

Voorbeeld: welke fysio, kapper of huisarts heeft nog nooit ‘nee’ verkocht? “Sorry Bea, zaterdagochtend hebben we geen plek meer voor jouw permanentje. Ik heb nog wel een plekje op de vrijdag om 17:30 uur”. Bea besluit om een half uurtje eerder van werk weg te gaan. 1–0 voor de kapster. Dit kan jij ook. Zeg ‘Nee’ en stel een andere datum voor.


Wil jij als Personal trainer wekelijks een gouden tip ontvangen om je bedrijf succesvol te maken? Klik hier ➔


Tip 4: Klanten-gains: de snelste manier om klanten te winnen

Een flyer, visitekaartjes, Facebook-advertenties? Nehhh. De meest loyale klanten zijn de klanten die je nu al hebt en zij zullen dus gratiesj en voor niks je reclame zijn. Maak kennis met de gouwe ouwe mond-tot-mond reclame. Onderwerp nummer 1 op verjaardag is diëten. Dus houd in gedachten: ‘Hoe verlaat mijn klant mijn training? Wat vertelt hij/zij over mij op de verjaardag van oom Gert?’.

Als je zorgt dat je klanten resultaat behalen, dan zullen ze je vertrouwen en dankbaar zijn.

‘Hoe verlaat mijn klant mijn training? Wat vertelt hij/zij over mij op de verjaardag van oom Gert?’

via GIPHY

Een meer dan tevreden klant levert nieuwe klanten op

En als jij het geheime recept hebt voor afvallen terwijl iemand maar 2x per week in de gym staat en gewoon aan de cola en het brood blijft? Gegarandeerd dat jij gebeld gaat worden.


Tip 5: Nummertjes, nummertjes, nummertjes.

Trainen? Leuk. Resultaten boeken? Leuk. Boekhouding? Motherf****, NEE. Niet leuk. Als je van cijfers bijhouden houdt, wil ik je feliciteren. Een bedrijf hebben betekent niet alleen maar trainingen geven en knallen, maar ook alles inzichtelijk maken. Houd je bedrijf bij zoals je dedicated reps kan tellen of de geheime formule samenstelt in trainingsschema’s.

Doe je mee aan de desastreuze 10-rittenkaarten?

via GIPHY

10-Rittenkaarten en losse lessen?

Als je je bedrijf wilt uitbreiden met drie trainers, is dat een mooi voornemen. Maar hoeveel uren gaan ze werken? Hoeveel klanten heb je nodig om dat geld te hebben? Hoeveel klanten heb je de laatste vijf maanden gemiddeld getraind? Wat bracht dat op? Werkt het uurtje factuurtje of doe je mee aan de desastreuze 10-rittenkaarten?

Ja… Vragen waar je over na moet denken en waar je ook antwoorden op moet kunnen geven, liefst met de cijfers paraat. Ben je duizelig na de vorige alinea? Huur dan iemand in die boekhouden leuk vindt en goed is met cijfers.


Tip 6: WORK YOUR ASS OFF

En uiteindelijk weten we dit als personal trainers allemaal: niet lullen, maar poetsen!

Nu al klaar? Oke.... doe jij mee aan punt 4?

 1. Wil je nog meer lezen over het verkrijgen van nieuwe klanten? Dan kan je HIER kikken, daar staan alle blog op een rijtje.
 2. Ligt jouw interesse meer bij het ondernemen? Dan staat HIER nog een aardig waslijstje aan artikelen.
 3. Wil je weten hoe ik jou ga helpen? Een simpele druk op DEZE knop en je weet wat ik voor jou kan doen.
 4. Masterminds, betaalbaar voor beginnen Personal Trainers en toch je voordeel doen met mijn expertise. <-- Aanrader

Gerelateerd bericht

21 december 2018 12:24 door Mitch Lemans

Wat is een goede Personal Trainer?

Wat maakt iemand nu een goede Personal Trainer? Ik heb er een mening over, het is dus niet waarheid maar geschreven vanuit mijn perspectief. Een misschien (in eerste instantie) een niet veel voorkomende blik op de branche, echter denk ik dat dit de professionalisering is die we in Nederland nodig hebben.

Lees verder

52 ongekende tips & tricks

Ontdek hoe jij, met slechts 1 simpele tip per week een jaloersmakende business opzet.