Delen

20 oktober 2020 15:11 door Mitch Lemans in Ondernemen

Een niet goed werkend team? Deze 3 punten mag je niet missen

Je hebt een flinke groei doorgemaakt, je werkt met een team of je bent een manager van een sportcentrum. En er is zowaar een strategie. Goed bezig! Hoe gaat het leidinggeven?

Je hebt een flinke groei doorgemaakt, je werkt met een team of je bent een manager van een sportcentrum. En er is zowaar een strategie. Goed bezig! Hoe gaat het leidinggeven? Een team kan altijd beter en efficiënter werken (alhoewel ik ook een voorstander ben van iets stabiliseren alvorens we weer een stap naar voren gaan).

De beste leidinggevende ben… jij?

Heb je dit al ervaren?

 • Teamleden die ja zeggen en nee doen
 • Personeel dat er vooral voor zichzelf werkt
 • Mensen die nooit iets extra’s willen doen
 • Je krijgt jouw team niet mee in jouw visie
 • Jouw nieuwste aanwinst heeft zichzelf onwijs goed verkocht maar kakt na 2 maanden in
 • Er is altijd een smoes is waarom er iets niet is afgemaakt

Ja? Dan is er winst te behalen in jouw team. Ik geef leiding aan drie marketingteams en ben altijd scherp op hoe ik leiding geef. Vandaag deel ik 3 punten met je waar je over na kunt denken voor je volgende vergadering.

1.Een bedrijf heeft kernwaarden, maar jouw team ook!

Jouw bedrijf heeft een missie, visie en kernwaarden. Het is slim om in jouw team ook bepaalde kernwaarden te hebben, zodat jij als manager/eigenaar nog beter je werk kan doen. Hoe je deze kernwaarden bepaalt?

 • Beantwoord deze vragen: waar ben jij naar op zoek in een team?

Omschrijf eens wat belangrijk is om de strategie uit te kunnen voeren. Maak het zo concreet mogelijk, schrijf de kernwaarden op en benoem hoe je dit in de praktijk herkent en kunt stimuleren. Hier wat voorbeelden.

 • Leergierig
  • Maandelijks leer je iets nieuws en dit deel je maandelijks met je team.
  • Ieder jaar schrijf je je in voor een cursus, seminar of opleiding.
 • Punctueel
  • Afspraken kom je altijd na.
  • Je levert op wat je op moet leveren.
 • Ownership
  • Je bent op de hoogte van je klanten, je weet wat er speelt.
  • Maandelijks bespreek jij klanten die ontevreden zijn, in een zware tijd zitten of die juist meer dan tevreden zijn.

Als je dit duidelijk hebt gemaakt voor jezelf, dan heb je afspraken over het DNA dat een teamlid nodig heeft en welk gedrag vertoond mag worden. Zo is het voor iedereen duidelijk en kun je elkaar ook aanspreken op gedrag.

2. Als jouw team het bedenkt, heb je groen licht!

Dit is eigenlijk de truc om jouw team te laten floreren. Wat de meeste leidinggevenden doen? Een prachtig plan bedenken en het team het laten uitvoeren. Hoeveel draagvlak en enthousiasme creëer je daar werkelijk mee? Inderdaad, niet zoveel.

Een team dat hard gaat, is een team dat zich veilig en gehoord voelt door de “leider”. Geef erkenning aan je team en pak zelf GEEN credits! Blijf wel richting geven en geef duidelijk de kaders aan.

Hoe krijg je jouw team zo ver dat ze zich veilig en gehoord voelen en gaan shinen? Kom vooral altijd ongewapend, dus bedenk niet telkens een tight ass plan. Focus met je team vooral op het resultaat wat je wilt bereiken en wat dat betekent voor hen en de organisatie. Van daaruit werk je terug en bedenk je - samen met het team! - de hoe je het resultaat kan behalen.

Stel simpele vragen als:

 • Hoe komen we daar met z’n allen?
 • Wat zou de meest efficiënte manier zijn dit probleem aan te pakken?
 • Hoe staan jullie tegenover x? En wat zijn de punten waarmee we het nog beter kunnen maken?

Jouw team komt waarschijnlijk met fantastische ideeën, jij denkt erover na en probeert ieders input te verweven in de strategie.

3. Wie zijn de A-Players en wie is het zure pak melk?

Je kent ze vast wel: van die zure mensen die altijd wat te zeuren hebben. Nooit is iets goed, ze hebben het altijd slechter dan een ander en niemand luistert ooit naar ze terwijl ze het allemaal zo goed weten.

Met 2 simpele zinnen ga ik jouw leven en het omgaan met zure mensen een stuk makkelijker voor je maken:

 • Hire Slowly, Fire Quickly
 • Als het riekt, gaat het vanzelf stinken

Hire slowly fire quickly

Te vaak gaan we te lang door met mensen in een organisatie. Maar wat zuur is zal nooit meer zoet worden. Ja, misschien met een paar pakken suiker... Maar dat is neppe zoetheid. Doet iemand zijn werk niet meer goed? Geef het een eerlijke kans, maar werkt het niet (letterlijk)? Stop dan met deze mensen. Fire quickly. Mensen die niet functioneren kosten een organisatie onwijs veel geld. Het is personeel, niet jouw kinderen die je onterft. Mensen komen en gaan.

Bekijk ook echt goed hoe je jouw mensen aanneemt. Dit sollicitatieproces kan prima 6 weken duren. Omdat je intensieve relaties hebt met je klanten, kan je niet om de 3 maanden een nieuwe instructeur neerzetten. Je wilt dus zeker weten dat je een goeie te pakken hebt: hire slowly!

Als het riekt, gaat het vanzelf stinken

Op het weer na, is er niets zo veranderlijk als een mens. De eerste 2 à 3 maanden kunnen mensen zich altijd goed houden. Alles kan, ze zijn proactief, willen in het weekend werken; het kan niet op. Maar na een paar maanden begint het meestal al: te laat komen, afspraken niet nakomen die in meetings zijn gemaakt, voor alles een excuus hebben waarom iets niet af is. Ofwel: gedrag dat je niet wilt in een team.

Mensen kunnen een wat mindere periode hebben. Dat heeft iedereen. Ik denk alleen dat mensen veel te makkelijk worden aangenomen omdat je mensen nodig hebt. Neem jij mensen aan omdat je ze nodig hebt? Of omdat je op zoek bent naar een echte A-player?

Dus als het eenmaal bergafwaarts gaat of er een constant patroon ontstaat… en je het hebt besproken en er geen verbetering optreedt? Neem afscheid. Er zijn genoeg trainers die echt wel voldoen aan jouw plaatje.

Nog meer tips ontvangen wekelijks in je mailbox?


klik hier

Gerelateerd bericht

21 december 2018 12:24 door Mitch Lemans

Wat is een goede Personal Trainer?

Wat maakt iemand nu een goede Personal Trainer? Ik heb er een mening over, het is dus niet waarheid maar geschreven vanuit mijn perspectief. Een misschien (in eerste instantie) een niet veel voorkomende blik op de branche, echter denk ik dat dit de professionalisering is die we in Nederland nodig hebben.

Lees verder

52 ongekende tips & tricks

Ontdek hoe jij, met slechts 1 simpele tip per week een jaloersmakende business opzet.