Delen

13 maart 2021 13:00 door Mitch Lemans in Ondernemen

Hoe blijven Personal Trainers stabiel in omzet tijdens deze bizarre tijden?

De afgelopen maanden is het ontzettend onrustig geweest in de fitnessbranche. Logisch natuurlijk. Ik hing dagenlang aan de telefoon om mijn klanten te helpen. Zelfs ondernemers die nog geen klant waren vroegen om hulp. Ik deel de mooiste inzichten met jou.

Er zijn nu drie soorten ondernemers.

Je hebt de ondernemer:

  • die compleet verstijft en niks meer doet voor zijn klant;
  • die gewoon doorgaat en verschuift naar online;
  • die zijn groeistrategie volledig omgooit en kansen wil benutten.

Deze ondernemer wil jij niet zijn: dit is hoe het niet moet

Een gesprek met een ondernemer blijft me bij. Hij was benieuwd wat ik de komende periode ging doen. Ik kaatste de vraag terug en vroeg hem: “Hoe sta jij er de komende voor?” Hij zat net te eten, stak nog een hap lekkere salade in zijn mond en reageerde laconiek: “Wel prima, denk ik. Ik ga er vanuit dat we in april wel weer verder kunnen”. Dat is ondernemer numero 1.

Hij vertelde me nog meer moois. Hij had geen klanten ingelicht over de veranderingen en sluiting, omdat zij volgens hem ook wel weten dat de sportscholen dicht zijn. Online doet hij nu niks, want volgens hem komen zijn klanten niet voor niets naar de gym (anders hadden ze wel gekozen voor online training). Gedurende deze hele periode heeft hij geen manier gevonden om in contact te blijven met zijn klanten. Het gevolg? Klagende mensen. Hij staat nu 2-0 achter in de strijd.

Ondernemen ten tijde van corona, this is how it’s done

De oplossing? Je gaat “gewoon” online verder. De grootste fout die je kan maken is aan mensen vragen of ze een verandering willen. Nee, geen enkele persoon wil verandering. Wij mensen vinden dat niet fijn.

Als je iemand vraagt of hij of zij online wil trainen, is dat een uitnodiging om nee te zeggen. Laat me je een voorbeeld geven van ondernemer numero 2. Een klant van mij heeft het zijn klanten nog net niet opgelegd: hij heeft simpelweg vermeld dat de trainingen volgende week allemaal online zijn en dat je ook de mogelijkheid hebt om buiten 1 op 1 te gaan trainen. Hij heeft geen enkele klagende klant en op 300 klanten heeft hij 3 bevriezingen.

Wat kan je hiervan leren? Handel op de uitkomst die het beste voor jou is, zonder de klantbeleving uit het oog te verliezen.

Breng een moeiteloze cashflow op gang

De ondernemers die totaal geen moeite hebben met hun cashflow, zelfs in deze tijd, zijn ondernemers die altijd met langdurige hebben contracten gewerkt en klantbeleving hoog in het vaandel hebben staan. Sterker nog: hun leden verlengen direct en betalen de rekening ook nog eens in één keer. Waarom? Omdat ze de ondernemer steunen en hem of haar vertrouwen.

De meeste trainers krijgen geen langdurige contracten verkocht, omdat ze de deal te snel binnen willen hebben. Bijna al mijn klanten werken met lange contracten. Dat krijgen ze voor elkaar omdat ze vanaf moment één de klant een vijfsterren beleving geven in de gym.

Pak je kansen en wees de groei ondernemer

En de dan de derde en mijn favoriete ondernemer: de groei ondernemer. Deze ondernemer pakt alle kansen. Ik kan je alvast verklappen: mensen willen ook nu gewoon actief zijn en blijven. De grootste schrik is wel geweest en dit is nu de situatie zoals deze is. Mensen besluiten hun levensstijl voort te zetten, voor zover dat kan. Bewegen en sporten maken daar natuurlijk een groot onderdeel van uit.

Ook ik ken zo’n groei ondernemer: drie weken geleden kwamen we tijdens een brainstorm op nieuwe producten die we nu aan het testen zijn. Alles is online en speelt in op de huidige situatie. Het meest voorkomende gedrag is nu online, dus moeten we de klanten ook meer online gaan benaderen.

Waarom niet gewoon doen zoals je het altijd deed, je marketingbudget hetzelfde houden en misschien wel verhogen? Zorg dat je jouw aandeel pakt in jouw omgeving, doe vooral wat anderen niet doen en begroot goed wat wel en wat niet in jouw budget past.

Gerelateerd bericht

13 maart 2021 13:07 door Mitch Lemans

Welke groeikansen heb jij de afgelopen 6 maanden laten liggen? Bekijk deze checklist

We zitten in een situatie die ons als fitnessondernemers wordt opgelegd. We kunnen nu niet 200% presteren en dit is even wat het is. Er blijven maar een paar kleine kansen over om de omzet te verhogen of om de omzet juist stabiel te houden.

Lees verder

52 ongekende tips & tricks

Ontdek hoe jij, met slechts 1 simpele tip per week een jaloersmakende business opzet.