Delen

10 augustus 2019 20:51 door Mitch Lemans in Meer klanten

Hoe krijg je nieuwe leads en hoe behoud je ze?

Dat je gestart bent met je personal training business betekent nog niet dat iedereen je ook direct weet te vinden. Wat ik dit jaar heb geleerd van de meeste gyms is dat ze klanten voor lief nemen en ze totaal geen benul hebben hoe dit uit te breiden voor nieuwe potentiele klanten. Terwijl dit zo belangrijk is!

Je eerste klanten zijn een lucky shot!

De eerste 12 klanten in jouw client base komen meestal van jouw vrienden, familie of kennissen. Personal trainers richten hun pijlen meestal op online marketing. Ik denk dat je beter wat anders kan doen. Bijvoorbeeld een actie gericht op je bestaande klanten.

Met een actie gericht op je huidige leden is het makkelijk om in het juiste netwerk te komen. Je zorgt ervoor dat je op deze manier makkelijk in contact kan komen met jouw doelgroep. Misschien nog wel het allersterkste, je huidige klanten zoeken vanzelf al wie wel bij jou past en wie niet. Welke mensen kunnen het betalen?

Het scheelt dat jij dit allemaal niet meer hoeft uit te zoeken. Ik stel mijzelf altijd de vraag ‘Wat vertellen mijn klanten op een verjaardag over mijn bedrijf?’. Als je met deze gedachtegang te werk gaat, dan pas ben je echt bezig met klantbeleving.

Online marketing

Natuurlijk heb je je online exposure nodig, echter is dit niet altijd zaligmakend. Vaak genoeg bellen de trainers niet snel genoeg en daardoor verliezen zij omzet. Mensen vinden het fijn om direct geholpen te worden. Pak die telefoon en bel direct je lead op, als er iemand aan de kassa staat dan mag ik toch aannemen dat je die persoon direct helpt?

Begin bij het begin. Een goede website draagt bij aan de omzet van jouw bedrijf. Zorg dat deze goed geoptimaliseerd is voor Google en dat er een duidelijk pad is die de klant kan afleggen om overtuigd te worden dat zij zaken met jou moeten gaan doen.

Alle andere zaken zoals SEO, Google Ads en social campagnes komen later, mensen nemen nog steeds eerst een kijkje op de website alvorens zij besluiten om een contact met je aan te gaan. Je traint als personal trainer genoeg klanten, makkelijk scoren als je al 15 reviews op je site kan plaatsen. Wil jij je online marketing goed aanpakken? Neem dan een kijkje bij Whello.

Klanten krijgen via je bestaande of oude klanten

De makkelijkste manier om een groei impuls te realiseren is je richten op je oude klanten. Zij kennen je namelijk al en zijn dus niet echt koude leads. Wees altijd top of mind bij jouw doelgroep bij jou in de buurt. Dit kan je doen op social media door oude trainingsfoto’s te posten te taggen.

Top of mind blijven is een intensief spelletje om te spelen en ook nog eens erg lastig om vol te houden. Je moet telkens prikkelende content weten te leveren waarbij je de juiste waarde weet te leveren voor jouw publiek op het juiste moment. Het gaat om relevantie en zien mensen jou als een autoriteit? Ben jij de persoon die ze nodig hebben?

Wat hebben mensen nodig? Oplossingen voor hun problemen en ook jij kan die bieden aan je klanten. Als mensen iets over jou lezen waar ze het mee eens zijn zullen ze dit ook delen. Op deze manier krijg je free publicity.

Je kunt ook een wekelijkse e-mail versturen

Een andere manier is het inzetten van je email. Wekelijks kan je bruikbare tips delen. Kun je niks verzinnen? Ik help je even op weg:

 • Spiermassa opbouwen
 • Fit worden buiten de sportschool
 • Laten zien hoe je de juiste voedingskeuzes kunt maken op vakantie
 • Of een bepaalde bodyweight routine die je thuis kunt doen

Maar het meest doeltreffende is toch wel een belletje en een kaartje van je personal trainer.

Durf aan je mensen te vragen hoe zij jouw bedrijf beleven, wees niet bang voor feedback. Deze mensen vinden het niet erg om jouw bedrijf te verbeteren. Als het goed is hebben ze het beste met je voor en zijn ze altijd bereid om met je mee te denken. Aarzel daarom ook niet.

Dit kan je ook in de vorm van een e-mail doen: per kwartaal op een andere manier dezelfde vragen stellen waardoor je de bruikbare informatie krijgt van je klant. Je weet immers dat wanneer klanten niet tevreden zijn ze dan pas een reden hebben om op te zeggen bij je.

Als je dit voor weet te zijn dan is jouw achterdeur in ieder geval dicht. Niets is zo frustrerend wanneer jij telkens op zoek moet naar nieuwe klanten - typisch gevalletje dweilen met de kraan open. Je onderneemt dan op retentie en niet op groei, ik zeg weleens: groei begint bij jouw retentie. Het is echt de moeite waard om te investeren in die klantbeleving.

Persoonlijk contact en de volgende maand heb jij minimaal 5 nieuwe klanten

Als je oude klanten belt is de kans groot dat ze het leuk vinden om wat van je te horen. Je belt om te vragen hoe het met ze is en of ze misschien interesse hebben om weer eens in de gym te komen. Jij geeft een checkup weg of je geeft ze een workout die ze op vakantie kunnen doen.

Het zijn open deuren die ingetrapt worden echter zie ik regelmatig in de praktijk dat iedereen dit wil, maar bijna niemand het ook echt doet. Het is niet waar de focus ligt bij de meeste bedrijven, de focus is meer leads en meer nieuwe klanten.

Een check up is misschien wel de makkelijkste manier om weer in contact te komen met je oude klanten, zodra dat eerste contact is gelegd is het voor jou een eitje om ze om te zetten naar betalende klanten. Grote kans dat ze weer teruggevallen zijn in hun oude patronen.

Handige tip is om je oude klant zijn of haar laatste workout te doen waarmee ze zijn geëindigd. Meestal moet het gewicht naar beneden en is de juiste techniek ver te zoeken. Perfect moment om te shinen als personal trainer. De simpele zin ‘Vroeger deed je de goblet squats met 16 kg en maakte je 15 goede herhalingen, nu sta je met 12 kg en moet je stoppen bij 10 omdat je techniek niet goed genoeg is’.

Volgens mij willen de meeste mensen dolgraag terug naar hun oude niveau en weer net zo fit en sterk worden toen ze jouw bedrijf verlieten. Aan jou de taak om die mensen weer voor je te winnen, jij bent weer een stuk beter geworden en zij een conditioneel een stuk slechter.

Ook al lijkt het allemaal zo makkelijk op papier, in de praktijk kost dit tijd en geduld. Vergeet niet dat wanneer je één keer iets probeert dit ook direct raak is. Ondernemen is implementeren, leren en finetunen.

Dagelijks moet je er alles aan doen om beter te zijn dan de rest en dat kost tijd, iets dat veel trainers nog steeds niet hebben. Zoals je misschien weet; werk aan je bedrijf en niet in je bedrijf. Dit stopt dus nooit.

Ik hoop dat ik je een stuk wijzer heb kunnen maken en dat je wat goede ideeën kan gaan toepassen. Het is en blijft een kwestie van gewoon doen en ik wil je er ook nog eens graag mee helpen. Regelmatig geef ik workshops die je kan bijwonen, soms gratis, soms betaald. Schrijf je daarom in voor mijn nieuwsbrief, daar komt het allemaal naar voren, en kijk natuurlijk op mijn website.

Er kan echt nog wel meer in dat bolletje van je. Lees snel verder.

 1. Benieuwd wat ik zou doen met jouw probleem? Stel mij een vraag.
 2. Wil je nog meer lezen over het verkrijgen van nieuwe klanten? Dan kan je HIER kikken, daar staan alle blog op een rijtje.
 3. Ligt jouw interesse meer bij het ondernemen? Dan staat HIER nog een aardig waslijstje aan artikelen.
 4. Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Een simpele knop op DEZE knop en je weet wat ik voor jou kan doen.

Gerelateerd bericht

08 november 2018 12:23 door Mitch Lemans

3 Tips om interessanter te zijn voor nieuwe klanten.

Klanten werven voor Personal Trainers zal altijd een uitdaging blijven, met deze tips kom je in ieder geval weer een stapje dichterbij mee klanten. En wees eens niet zo lui, onderneem eens actie.

Lees verder

Invullen als je wekelijksetips & tricks wilt ontvangen.

Wil jij ook iedere week 1 gouden sales tip van mij zo in je mailbox? Ik schrijf meestal over dingen als:

 • Het laten groeien van je bedrijf;
 • creatieve ideeen om van jouw klanten ambassadeurs te maken;
 • direct toepasbare tips die je morgen kan toepassen in de praktijk.