Delen

01 juni 2019 16:03 door Mitch Lemans in Ondernemen

Investeer in je merk, niet in al die trainingen.

Veel trainers zijn ooit aan hun carrière begonnen vanuit een passie om mensen verder te helpen; de beste start die er is. Nu is het geen hobby meer, maar heb je een bedrijf. Het is tijd om een volgende stap te zetten.

Je vraagt je misschien weleens af waarom bepaalde acties die je hebt opgezet niet de resultaten teweegbrengen die je had verwacht. Denk bijvoorbeeld aan een workshop waarvan jij had verwacht dat er minimaal 20 mensen zouden komen opdagen. Er kwamen maar zes mensen, waaronder je verkering en beste vriend(in).

 • Ten eerste: duimpje omhoog dat je een actie hebt gedaan om nieuwe leden te werven.
 • Ten tweede: met een beetje meer inspanning kun je echt veel meer resultaten boeken.

via GIPHY

Duimpje omhoog voor je eerste plan.

Je snapt niet hoe dit kan. Maar even in alle eerlijkheid: wat heb je gedaan aan de promotie van deze workshop? Je deelde een post op Facebook en printte een A4-tje met een mooie tekst en een foto die je op internet hebt gevonden. Ten eerste: duimpje omhoog dat je een actie hebt gedaan om nieuwe leden te werven. Ten tweede: met een beetje meer inspanning kun je echt veel meer resultaten boeken.

Branding hoort bij je onderneming

Branding is heel belangrijk als het gaat om genereren van nieuwe klanten. Branding betekent vrij vertaald ‘merk-en’ (ofwel het werkwoord van merk). Het gaat om de uitstraling van je merk, zoals je huisstijl en je logo; ook wel je merkidentiteit. Een heerlijke reep chocola moet toch zo worden verpakt dat mensen deze kopen. Liefst vertelt de verpakking dat deze goddelijke chocola een mooi verhaal heeft, zodat je het als cadeautje weggeeft of aan jezelf geeft tijdens een bepaalde gelegenheid. Er wordt aandacht besteed aan de identiteit van het chocolaatje.

Er wordt aandacht besteed aan de identiteit van het chocolaatje.

via GIPHY

Chocola is meer dan alleen chocola

Hoe heb jij jouw product nu zo verpakt dat iedereen het wil hebben? Wat straalt je bedrijf uit? Trekt het de aandacht van je doelgroep? De kracht zit hem in de herhaling en daarom blijf je top of mind bij je klanten of potentiële nieuwe klanten. Samengevat: wat vertellen mensen over je bedrijf en waarom komen mensen naar jou toe?

Nu denk je misschien ‘Maar dat vind ik helemaal niet belangrijk’. Dat mag. Maar waarschijnlijk wil je beter zijn dan je concurrenten en dan is hier je kans. Veel mensen denken namelijk dat branding niet belangrijk is. Maar waarom kopen mensen voor een verjaardag liever een doosje Merci dan een chocoladereep van 50 cent? Juist, door branding. Branding helpt je om de juiste mensen aan te spreken.

Nu denk je misschien ‘Maar dat vind ik helemaal niet belangrijk’. Dat mag. Maar waarschijnlijk wil je beter zijn dan je concurrenten en dan is hier je kans.

Nu is het zo dat je opvalt als je uniek bent. Als je dus wilt groeien met je onderneming, dan heb je ook aandacht te besteden aan je branding.

Je persoonlijke branding-checklist

Check eens in hoeverre de volgende uitspraken voor je kloppen:

 • Ik gebruik altijd één lettertype.
 • Mijn logo staat altijd op dezelfde plek.
 • Ik gebruik altijd dezelfde kleuren.
 • Mijn foto’s zijn altijd in dezelfde stijl
 • Ik spreek mijn doelgroep altijd aan met dezelfde tone of voice.

Bij alle uitspraken ‘Nee’ geantwoord? Dan wordt het tijd voor een spoedje branding. Je kunt dat natuurlijk zo breed trekken als je zelf wilt, maar hoe meer je doet aan de verpakking, hoe meer je zult opvallen. Heb je ooit gedacht aan een lettertype dat past bij jouw bedrijf? Gebruik je specifieke kleuren in je design die altijd terugkomen? Gebruik je altijd dezelfde tone of voice in je teksten? Al deze ingrediënten creëren samen een herkenbare identiteit en dan zul je algauw merken dat mensen eerder kiezen voor jouw onderneming dan voor die van je concurrenten.

Take-away points

 • Zie jezelf en je onderneming als een bedrijf en merk.
 • Door aandacht te besteden aan branding kom je veel professioneler over.
 • Creëer een eigen identiteit die niet te kopiëren valt.

Jouw dagelijkse portie leesvoer om een stap verder te komen? Check hieronder.

 1. Wil je nog meer lezen over het verkrijgen van nieuwe klanten? Dan kan je HIER kikken, daar staan alle blogs op een rijtje.
 2. Ligt jouw interesse meer bij het ondernemen? Dan staat HIER nog een aardig waslijstje aan artikelen.
 3. Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Een simpele druk op DEZE knop en je weet wat ik voor jou kan doen

Gerelateerd bericht

21 december 2018 12:24 door Mitch Lemans

Wat is een goede Personal Trainer?

Wat maakt iemand nu een goede Personal Trainer? Ik heb er een mening over, het is dus niet waarheid maar geschreven vanuit mijn perspectief. Een misschien (in eerste instantie) een niet veel voorkomende blik op de branche, echter denk ik dat dit de professionalisering is die we in Nederland nodig hebben.

Lees verder

Invullen als je wekelijksetips & tricks wilt ontvangen.

Wil jij ook iedere week 1 gouden sales tip van mij zo in je mailbox? Ik schrijf meestal over dingen als:

 • Het laten groeien van je bedrijf;
 • creatieve ideeen om van jouw klanten ambassadeurs te maken;
 • direct toepasbare tips die je morgen kan toepassen in de praktijk.