Delen

01 juli 2019 11:44 door Mitch Lemans in Ondernemen

Personal Trainer gezocht! Je eerste personeelslid aannemen?

Je bent er over uit: het is tijd voor een extra werknemer in je bedrijf. Eng, maar wel noodzakelijk. En nu, je nieuwe trainer opstellen in de basis, doe dit wel op het juiste moment en niet zomaar.

Bla bla, dit dat, zus zo. Daar ga je dan. Op Facebook post je een bericht dat je een trainer zoekt. Gelukkig krijg je wat reacties. En nu? Wat gaan we nu dan doen? Op basis van wat neem je iemand aan? Ik hou nu eenmaal van uitdagingen die alle bedrijven en ondernemers hebben. Dat is voor mij een startpunt om goed personeel aan te nemen.


Deze mensen wil je niet in je team.

Afgelopen jaar moest ik ook solliciteren, want tja, er moet wel brood op de plank komen. Sommige gesprekken vond ik inspirerend, sommige waren ronduit geestdodend. Helaas stelden ze de standaard sollicitatievragen die mijn hersencellen deden klappen. Misschien was dat de juiste strategie voor dat bedrijf om nieuwe mensen aan te nemen, maar voor mij was het een teken dat dit niet het bedrijf was waar ik voor wilde werken. Nu denk je misschien ‘Dat vind ik ook niet zo gek voor iemand die werkelijk over alles een uitgesproken mening heeft’.

Eerder bleef ik ook telkens herhalen dat ik ‘een goede, gedreven trainer zocht die mee wil werken aan het succes van mijn bedrijf’. No shit, Sherlock, wilt iedere ondernemer dat niet?


Vaak blijven we hangen in de sociaal gewenste vacature bullets:

  • Wil jij werken in een jong en dynamisch bedrijf?
  • Jij hebt geen 9-tot-5-mentaliteit
  • Die persoon die net dat ene stapje extra zet
  • Zoek jij een uitdagende job?
  • Een dag die nooit hetzelfde is?

Ik had het geluk dat een van mijn klanten een business coach was. Niet zomaar eentje, maar een Rotterdammer die niet is opgegroeid in een rijkeluisfamilie en groot is geworden door de ‘niet lullen, maar poetsen’-mentaliteit. Hij liet meerdere startups groeien tot snelgroeiende bedrijven met succes! Ik ging met hem aan de slag. Best vervelend, want hij stelde me vragen waar ik geen antwoorden op wist. Ik was daar allesbehalve content mee.

via GIPHY

Confrontatie kan best leerzaam zijn

Zo vind je de mensen die je in je team wilt.

Ik kreeg even een pak slaag. Wat bleek? Je moet mensen aannemen aan de hand van de kernwaarden van je bedrijf. Daarnaast is het belangrijk dat jouw missie en visie duidelijk zijn. Voor jezelf, maar zeker voor aanstormend talent. Dat betekent dat je je af moet vragen wat een persoon minimaal in zijn/haar DNA moet hebben om bij jou te mogen werken. Hoe wil jij dat het personeel zich gedraagt? Als jij graag wilt dat jouw mensen servicegericht zijn met een 5 sterrenbeleving, definieer dan wat dat voor jou is. Uiteraard wil je een gevoel meegeven, alleen is dat voor iedereen anders. Het is noodzakelijk dat je een heldere boodschap hebt.

Daarbij: verwacht de eerste maand niks van jouw medewerker. Hij of zij (deze site is nog niet genderneutraal) moet ingewerkt worden en moet vooral kijken hoe jij het doet. Jij bent immers het voorbeeld van het bedrijf. Mensen kunnen heel goed andere mensen nadoen, en nemen heel snel gedragingen over van andere mensen. Ze doen niet wat je zegt, maar wat je doet. Dus laat vooral zien hoe het WEL moet! Train de persoon, train, train en train nog eens! Het vriendenteam van FC De Schuimende Bierkraag’72 heeft een betere strategie dan jij. De keeper staat tussen die palen en de spits staat voorin, heel duidelijk en beide hebben een andere taak.

Het vriendenteam van FC De Schuimende Bierkraag’72 heeft een betere strategie dan jij. De keeper staat tussen die palen en de spits staat voorin, heel duidelijk en beide hebben een andere taak.

via GIPHY

Denk niet te moeilijk, maak het simpel

Wil je scoren? Begin met je strategie

Even doornemen wat er precies in deze wedstrijd wordt verwacht. Is er ooit een coach geweest die zonder strategie een belangrijke wedstrijd ging spelen? Je begrijpt dat wanneer je ergens beter in wilt worden, je dit ook moet trainen. Het trainen van mensen in een bedrijf betekent dat je wekelijks een uur mag besteden aan het verbeteren van de skills van jouw personal trainer. De consument kan bijna niet beoordelen of de oefening die hij of zij doet op dit moment wel echt zo goed is. We gaan er even vanuit dat het product meer dan goed is en dat je bekwaam genoeg bent om mensen op een veilige manier te trainen. Laten we daar niet meer op focussen, focus nu vooral op hoe deze kennis wordt overgebracht.

Het trainen van mensen in een bedrijf betekent dat je wekelijks een uur mag besteden aan het verbeteren van de skills van jouw personal trainer

via GIPHY

Als ondernemer ben je vooral een coach met een plan.

Iedere speler heeft een taak in de strategie, dus ook jij moet een strategie hebben. Voor je personeel: wat verwacht je van ze? Training geven is natuurlijk de hoofdtaak; hoe ziet deze training eruit? Wat vind je belangrijk in hoe jouw klant de training ervaart? En heb je er ook nog aan gedacht hoe je ervoor kan zorgen dat je bruikbare informatie van je klant krijgt?

Hoe is jouw product verpakt en wat is de beleving die je mee wilt geven aan je klant? Wat zijn jouw USP’s als bedrijf en worden deze wel goed nageleefd door jouw trainers?

En nu hoor ik je al denken ‘Ja maar dáár heb ik dus echt geen tijd voor’. Dan wens ik je veel succes met de spits die een Champions League wedstrijd speelt, niet weet wat zijn strategie is en wat zijn taken zijn. Ik zeg je: train je personeel en pak die cup met de grote oren.

Meer lezen? Slim van je, doe je dan ook punt 4?

  1. Wil je nog meer lezen over het verkrijgen van nieuwe klanten? Dan kan je HIER kikken, daar staan alle blogs op een rijtje.
  2. Ligt jouw interesse meer bij het ondernemen? Dan staat HIER nog een aardig waslijstje aan artikelen.
  3. Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Een simpele druk op DEZE knop en je weet wat ik voor jou kan doen.


Gerelateerd bericht

21 december 2018 12:24 door Mitch Lemans

Wat is een goede Personal Trainer?

Wat maakt iemand nu een goede Personal Trainer? Ik heb er een mening over, het is dus niet waarheid maar geschreven vanuit mijn perspectief. Een misschien (in eerste instantie) een niet veel voorkomende blik op de branche, echter denk ik dat dit de professionalisering is die we in Nederland nodig hebben.

Lees verder

52 ongekende tips & tricks

Ontdek hoe jij, met slechts 1 simpele tip per week een jaloersmakende business opzet.