Delen

23 juli 2019 11:14 door Mitch Lemans in Ondernemen

Waarom de fietsenmaker beter is dan een Personal Trainer

Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie voelt zich na dit artikel het meest aangesproken van het land? De meeste trainers voelen en merken dat hun bedrijf meer potentie heeft. Alleen de meeste trainers blijven training geven. En nu?

Als je pas sinds een jaar je bedrijf hebt als personal trainer, dan is dit stuk misschien nog niet voor jou. Geen zorgen, je kunt het wel alvast printen en boven je bed hangen. Want ook jij krijgt zometeen die zwarte strepen onder je ogen, en nee, dat is niet van een american football wedstrijd. Er gaat een periode komen dat je moe bent van alle dingen die je moet doen en regelen, terwijl je plannen hebt om je bedrijf te laten groeien. Hoe doe je dat in godsnaam?

De potentie van je bedrijf vs de waan van de dag

Even de balans opmaken: 30 uur training geven in ochtend- en avonddiensten, appjes versturen, je agenda beheren en dan ook nog eens zelf trainen. Ja, het leven van een trainer gaat niet over rozengeur en maneschijn. Is dit waarom je ooit bent begonnen? Jezelf kapot werken, dagelijks gefrustreerd zijn over de potentie die je bedrijf heeft, maar telkens opnieuw worden opgeslokt door de waan van de dag. Gerda wilt een uurtje later; Dinie gaat met vakantie; je belangrijke klant Dirk is vijf minuten te laat, maar je wilt toch de service verlenen waardoor je weer uitloopt en je zou ook nog drie mensen terugbellen die interesse hebben in personal training.

via GIPHY

Jezelf kapot werken, dagelijks gefrustreerd zijn over de potentie die je bedrijf heeft, maar telkens opnieuw worden opgeslokt door de waan van de dag.

Als je je bedrijf wilt laten groeien, en dan bedoel ik op z'n minst 25%, dan is het misschien verstandig om te focussen op jezelf vrijspelen van de vloer. Als jij je product bent en alleen maar zelf je trainingen geeft, dan graaf je jezelf in. Denk je nu dat niemand anders het zo goed kan als jij? Dat is vast hartstikke waar — in je dromen. Als je iemand anders inhuurt, maak je tijd voor een ander talent van je: sales. Dat talent heb je namelijk, anders zou je het nu niet zo druk hebben met die 30 uur per week personal trainingen geven. Chapeau voor dit besef, we gaan weer even verder met zeuren.

Groeien — je bedrijf, niet je spierballen.

Het is bijna onmogelijk om te groeien als je je constant alleen concentreert op de trainingen die gegeven worden. Ja klopt, die leveren ook geld op. Maar nieuwe mensen leveren nog meer geld op. Met dat geld kan je bijvoorbeeld een andere trainer aannemen die net zo goed is als jij. Of in ieder geval in de buurt komt, want jij hebt een heldenstatus als trainer zijnde — vind jij misschien zelf. Ik ga je een geheimpje verklappen, je moet gewoon beter zoeken, want die trainers die goed kunnen trainen zijn er echt wel. Daar in een ander artikel meer over.

Kom van dat dak af.

Dus we zijn al even flink aan het zaniken over dat je van die vloer af moet komen. Ooit leerde ik: als je parttime aandacht besteedt aan de groei van je bedrijf, dan groei je ook parttime. Sterker nog, als jij de keus hebt gemaakt om te willen groeien met je bedrijf dan ben jij potjandorie fulltime ondernemer. Behouden ergens in gaan is behouden eruit komen. Met andere woorden: als jij je alleen nog maar concentreert op hetgeen wat voor groei zorgt, dan zal die groei ook daadwerkelijk gebeuren.

‘Ja, maar ik krijg geen leads?!’ Dat is je eigen schuld. Heb je weleens eens een campagne gedaan? Heb je een marketingbureau ingeschakeld dat jou kan helpen met SEO, Facebook en weet ik welke online trends je tegenwoordig allemaal hebt? Het hoeft allemaal niet zo spannend te zijn. Het is jammer dat meneer de trainer € 4000,- neerlegt voor een cursus om sportspecifiek te leren trainen, terwijl de meeste mensen hier nog niet klaar voor zijn. Die 4000 doekoes had je beter neer kunnen leggen voor een workshop om beter te worden in sales of het bouwen van je bedrijf. Ik begrijp dat dit geen onwil is maar ik gun je dat je je concurrenten een stap voor bent, dat je zometeen niet achter de feiten aan aan het lopen bent. Er zijn zoveel goede trainers die dat kleine beetje hulp nodig hebben om een stabiele inkomstenstroom te genereren. Als ik soms hoor dat ze net aan kunnen rondkomen terwijl dit echt toppers zijn die de consument nodig heeft dan baal ik daar altijd een beetje van.

Lieve trainer, stop nu eens met het investeren in jezelf als trainer.

Natuurlijk valt er wat te zeggen voor jezelf (extra) opleiden als trainer, en dat moet je ook echt wel blijven doen. Ik geef je alleen de tip om ook eens verder te kijken dan alleen sportspecifieke opleidingen. Je krijgt niet meer klanten als je super goed het verschil weet tussen een sumo squat en een normale. Natuurlijk heeft het zijn waarde, maar je moet op een dag ook afscheid nemen van je trainers jasje en je kennis gaan vergroten op het gebied van ondernemen.

via GIPHY

Je krijgt niet meer klanten als je super goed het verschil weet tussen een sumo squat en een normale.

Dat kost geld en ook nog eens tijd. Dat is nu net iets wat veel trainers tegenwoordig niet meer hebben: tijd om te investeren in je bedrijf. Eén of twee tips kunnen het verschil maken tussen stagneren of groeien. Je succes zit hem meestal in de dingen die geld, moeite of tijd kosten. Gebruik jij een combinatie van deze? Bingo. Dat is dus juist iets wat anderen niet doen. Dit zou zomaar de reden kunnen zijn waardoor jij wel kan groeien met je bedrijf, omdat je alles doet wat anderen niet doen.

Je succes zit hem meestal in de dingen die geld, moeite of tijd kosten.

Beloof je jezelf dat je stopt met jezelf ingraven? De fietsenmaker kan ook niet alleen maar fietsen maken, want dan krijgt hij een wachtlijst en dat is weer niet goed voor de klanttevredenheid. Dus ook de fietsenmaker zou uiteindelijk iemand in moeten huren die in de winkel mensen adviseert en reparaties opneemt. Met personeel werken is je eerste stap naar groei. Onderneem iets in de richting die je op wilt gaan. Tijd om je trainingsjasje aan de wilgen te hangen en op zoek te gaan naar een ondernemersjasje.

Heb jij ook een vraag? Stel het mij gratis en voor niks, ik help je altijd een stap verder.

  1. Stel mij gerust een kritische vraag. klik hier

Gerelateerd bericht

21 december 2018 12:24 door Mitch Lemans

Wat is een goede Personal Trainer?

Wat maakt iemand nu een goede Personal Trainer? Ik heb er een mening over, het is dus niet waarheid maar geschreven vanuit mijn perspectief. Een misschien (in eerste instantie) een niet veel voorkomende blik op de branche, echter denk ik dat dit de professionalisering is die we in Nederland nodig hebben.

Lees verder

Invullen als je wekelijksetips & tricks wilt ontvangen.

Wil jij ook iedere week 1 gouden sales tip van mij zo in je mailbox? Ik schrijf meestal over dingen als:

  • Het laten groeien van je bedrijf;
  • creatieve ideeen om van jouw klanten ambassadeurs te maken;
  • direct toepasbare tips die je morgen kan toepassen in de praktijk.