Delen

14 augustus 2019 22:55 door Mitch Lemans in Ondernemen

Train jij je klant ook weleens misselijk?

Als je denkt aan een personal trainer, dan denk je waarschijnlijk meteen aan afzien, een hartslag waarvan je het bestaan niet kende en een schreeuwende trainer in je oor: “Kom op, doorgaan!”…

Het is natuurlijk al van de zotte dat je een trainer € 80,- per uur betaalt om in je oor te laten schreeuwen. Jij weet zelf ook wel dat je eigenlijk nog een rep kunt, maar je hebt er gewoon geen zin in omdat het, ja, gewoon pijn doet en energie kost; twee dingen die de meeste mensen die geen topsporters zijn niet leuk vinden.

Ik vind het altijd zielig dat er trainers zijn die mensen onmogelijke dingen laten doen. Veel mensen denken dat ze moeten afvallen en daar speelt de trainer heel mooi op in. Zoals ik al eerder schreef: de meeste mensen kunnen echt niet beoordelen of ze een goede of een slechte trainer hebben. Mensen hebben vaak een beeld bij personal training dat gecreëerd is door jongens en meisjes die een affiniteit met fitness hebben. En omdat iedere yoghurtverkoper zich personal trainer mag noemen doet iedereen dat ook — dat is best lekker bijverdienen met als bonus een soja-yoghurtje na de training, toch?

Omdat iedere yoghurtverkoper zich personal trainer mag noemen doet iedereen dat ook.

Liever 10 kleine stapjes dan 1 hele grote onmogelijke

En als je dus niet in de daarvoor bestemde boekjes hebt gezeten, dan denk je dat je iemand zo hard mogelijk naar z’n gootje moet helpen, vertellen dat hij 545,53 gram groene onbewerkte groenten moet eten, 2,1342 liter water per dag moet drinken en 432,01 gram magere licht opgeklopte lactosevrije kwark moet eten. Want het moet wel allemaal onmogelijk klinken. Anders zou de trainer nog wel eens verantwoordelijk kunnen zijn voor het niet behalen van een doelstelling.

Want het moet wel allemaal onmogelijk klinken. Anders zou de trainer nog wel eens verantwoordelijk kunnen zijn voor het niet behalen van een doelstelling.

Laten we gewoon normaal doen, goed?

Sowieso zijn de meeste doelstellingen natte winden. Ik vind dat de personal trainer echt wel wat meer realiteitsbesef mag tonen. Bert, die 30 kilo te zwaar is, in een driemaandenprogramma proppen en een sixpack beloven is gewoon niet zo netjes. En weet je wat ook niet netjes is? De makkelijkste oefeningen pakken in de gym. ‘Ga maar liggen op de leg press’, ‘Ga maar lekker sleetje trekken’; we doen wel even allemaal oefeningen waarbij ik vooral niet veel uit hoef te leggen, want straks moet ik nog doen waar ik voor betaald krijg: instructies geven en coachen!

Nee, weet je wat een mooi uitgangspunt zou zijn? Dat trainers mensen iets leren en geen valse beloften maken. Ook ik geloofde ooit in een sprookje en hoe meer ik leerde, hoe dichter ik bij een manier van werken kwam waarbij ik een gedegen onderbouwing kon geven. Het gaat om klanten helpen vanuit hun hulpvraag en misschien wel het allerbelangrijkste: trainen en voeding hebben niets met trainen en voeding te maken. Maar met gedrag.

Ik vind het daarom ook erg bijzonder dat er een scala aan opleidingen en cursussen bestaat dat eigenlijk niet toepasbaar is voor de grotere groep personal trainers. De meeste personal trainers doen alles: ze kunnen goed sixpacks maken en goed powerliften en goed crossfitten en goed olympisch liften en goed boksen en goed bodybuilden en goed uit hun nek lullen en goed tapijt reinigen en goed lampenkappen breien. Kortom ze doen en kunnen alles, terwijl de meeste mensen juist hulp nodig hebben bij bewegen weer leuk vinden.

Ik ken een trainer die het ontzettend goed doet; hij wist goed waar hij wel goed in was en waar hij totaal niet goed in was. Hij zei zonder schaamte: “Tsja, als ik een bodybuilder ga vertellen dat ik hem 5 kilo zwaarder kan maken met minder vet, dan gelooft hij mij niet”. En dat was ook zo. Waar hij wel heel goed in is? Trainen leuk maken, mensen tussen de 40 en 55 jaar verantwoord leren bewegen met vooral veel afwisseling en heel veel fun!

Net zoals je oma of je moeder zei: “Als je af wilt vallen, moet je gewoon minder eten”. Iedereen weet dit, alleen het is zóóó moeilijk.

Juich jij volksdansen toe?

Ik weet wel welke trainer er over vijf jaar nog steeds bestaat. Het is zo duidelijk waar zijn kracht zit en mensen blijven bij hem trainen. Waarom? Omdat hij geen valse beloftes maakt, hij is heel duidelijk naar zijn mensen: “Als jij drie maanden lang wilt knallen en alles op alles zetten, dan stuur ik je graag naar iemand anders door. Ik wil je graag helpen om het hele jaar door consistent te blijven bewegen”. Zijn klanten vallen met een kleine aanpassing in hun gedrag “gewoon” af. Dit geeft de mensen al zoveel voldoening. Geen gekke diëten ofzo, gewoon lekker basic. Net zoals je oma of je moeder zei: “Als je af wilt vallen, moet je gewoon minder eten”. Iedereen weet dit, alleen het is zóóó moeilijk.

Het lijkt erop dat we gefixeerd zijn op zoveel mogelijk rendement te behalen op korte termijn, zowel fysiek als financieel. Ik snak naar de nuchtere trainer die het advies geeft om eerst eens een fatsoenlijke basis aan te leggen in beweging. Een personal trainer die volksdansen en gewoon een blokje omgaan na het eten kan aanmoedigen, het plezier inziet van badmintonnen in buurthuis Grijze Bep. Weet je wat ook mooi zou zijn? Als we onder water konden ademen en zelf konden vliegen. Zit niet te dromen jongen. Eet je pizza.

Gerelateerd bericht

21 oktober 2019 00:00 door Mitch Lemans

Passief inkomen voor Personal Trainers

Je bent Personal Trainer en je hebt zo’n 20 klanten, al met al werk je meer dan 30 uur per week en hark je aardig wat centen binnen. Ga je dit voor de rest van je leven doen? Misschien wel, misschien niet. Passief inkomen zou fijn zijn toch?

Lees verder

52 ongekende tips & tricks

Ontdek hoe jij, met slechts 1 simpele tip per week een jaloersmakende business opzet.